Tevbe Suresi bağlamında Tebük savaşının müslümanlar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkileri
The psychological and sociological effects of the battle of Yabouk in respect of at-Tawba
- Tez No: 375768
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KAZIM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevbe Suresi, Tebük Gazvesi, Medine, Psikoloji, Sosyoloji
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, Tevbe süresinin ilgili ayetleri bağlamında Tebük Gazvesi ele alınacaktır. Araştırmanın amacı, ilgili ayetler temelinde Tebük savaşının sosyo-psikolojik analizini yapmaktır. Çalışma sonunda, bazı Müslümanların isteyerek savaşa katıldıkları halde diğerlerinin savaşa katılmamak için bahane ürettikleri tespit edilmiştir. Savaşa katılmayanlardan bazılarının tolumdan dışlanarak yalnızlığa itildiği, bu nedenle psikolojik ve sosyolojik etkilere maruz kaldıkları belirlenmiştir. İlk defa, Arabistan sınırları dışında, Bizans imparatorluğuna karşı çıkılan bu savaşın, Müslümanlar üzerindeki ciddi sosyo-psikolojik etkilerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Battle of Tabuk in the light of the Surah Tawbah. It aims to do socio-psychological analysis of this expedition on the ground of the related verses. The research has indicated that while some Muslims took part in the battle voluntarily, the others came up with excuses not to participate. It has been found out that some of those who had not participated in the expedition were isolated and excluded from the society and this led them to experience psychological and sociological problems. It has also been underlined that this military expedition against the Byzantine Empire, which was the first outside the Arabia, had some socio-psychological effects on Muslims. Key words : Surah Tawbah, the Battle of Tabuk, Madina, Psychology, Sociology