Kur'an-ı kerim'de hitabet
Oratory in Holy Quran
  1. Tez No: 375824
  2. Yazar: HÜSEYİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hitabet, Kur'an-ı Kerim, Hitabet Tarihi, Kur'an-ı Kerim'de Hitabet, Oratory, Quran, History of Oratory, Oratory in Quran
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Kur'an-ı Kerim'de Hitabet”başlığı altında Kur'an-ı Kerim'in üslup özelliklerinden hareketle Kur'an'ın hitabete verdiği önemi incelemeye çalışmaktır. Tezimiz bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmamızın konusu önemi ve amacına dair açıklamalar yer almaktadır. Birinci bölümde hitabetin tanımı, amacı, unsurları ve çeşitleri anlatılmaktadır. Amacı ve önemi kısmında hitabetin, bu sanatı icra eden kimseler için önemi nedir? Amacın gerçekleşmesinde hitabetin katkısı nedir? Çalışmada bu vb soruların cevabı aranmıştır. Hitabet şekil ve konu bakımından iki ayrı tarzda ele alınmaktadır. Hitabetin temel unsurları başlığında ise hitabeti temel unsurlar ve yardımcı unsurlar olmak üzere iki farklı kategoride ele alınır. Birinci bölümde ayrıca hitabetin bölümleri ve uygulanması ayrıntıları ile anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde hitabetin tarihi gelişimi üzerinde durulmuştur. Burada Kur'an'ın indiği dönemdeki etkisi merkeze alınarak hitabetin tarihi sınırlı tutulmuştur. Bu bağlamda hitabet tarihi; Cahiliye Arapları, Asrısaadet, Peygamber Efendimiz, Hulefai Raşidin, Emeviler ve Abbasiler dönemi olmak üzere altı dönemde değerlendirilmiştir. Üçüncü ve tezimizin asıl konusunu oluşturan son bölümde ise Kur'an bağlantılı olarak hitabetin önemi, gerekliliği, Kur'an-ı Kerim'de hitabetin temel unsurlarına gelen karşılıklar, Kur'an-ı Kerim'de hitabet biçimleri, hitap ifadeleri ve özellikleri ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The target of this study is to examine the importance on oratory given by the Quran setting off from the style attributes of the Quran under the title“Oratory in Quran”. Our thesis is constitued of an inroduction and three parts. The subject of our work in the introduction part is to make statements to its importance and target. In the first part, definition of oratory, its target, elements and types are explained. From the definition of oratory, its dictionary and term meanings are introduced. In the target and importance part, the questions“What may be the importance of oratory for persons performing the art of oratory?”and“What for a target does it have in frame of this importance?”are asked and attempts to give answers are made. While talking about the types of oratory, we handled oratory in two ways as form and subject. And under the title“Basic Elements of Oratory”, we tried to handle oratory in two different categories as basic elements and assistive elements. Finally in the first part, we detailled the subject of oratory by the titles“Parts of Oratory”and“Performance of Oratory”. In the second part, we focussed on the historical development of oratory. But, as we evaluated the historical development of oratory leaning on Quran, we limited its history by the period it was sent. Respecting this, we evaluated the history of oratory in six periods as“The Illiteracy Arabs”,“The Century of Heaven”,“Prophet Mohammed”,“The Four Great Caliphs”,“The Umayyad Dynasty”and“The Abbasid Dynasty”. In the third and last part, constituting the main subject of our thesis, we set a point to our work with the necessity, importance of oratory regarding the Quran in relation to the Quran; the counterparts of the basic elements of oratory in Quran, oratory types in Quran, oratory expessions and their attributes in Quran.