Descartes'ın felsefesinde bilgi ve yöntem
The knowledge and method in philosophy of Descartes
- Tez No: 375855
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNENÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Descartes, yöntem, bilgi, cogito, ben, Tanrı, res cogitans, resextensa, açık ve seçiklik, modern felsefe, matematik, Descartes, method, knowladge, cogito, ego, God, res cogitans, resextensa, clear and distinctness, modern philosophy, mathematics
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Descartes şüphesiz felsefe tarihinin en önemli filozoflardan biridir. Onu böylesine önemli yapan şey ise hem modern felsefenin kurucusu sayılması hem de bilgi problemini felsefenin merkezine koymasından kaynaklanır. Bu bakımdan günümüzde modern felsefe ile ilgili yapılan çalışmalar, sağlam bir temele oturmaları için Descartes'ın ortaya koyduğu fikirlerle işe başlamak durumundadır. Bu çalışmanın ana amacı da Descartes'ın felsefesinde ortaya koyduğu bilgi ve yöntem anlayışlarını açıklamaya çalışmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Descartes is without a doubt one of the most important philosophers in the history of philosophy. What makes him such and important philosopher is being the founder of the modern philosophy and placing the problem of knowledge in the centre of philosophy. In this respect, recent studies about modern philosophy has to start with the ideas that Descartes has revealed, in terms of setting it up on solid basis. The main purpose of this study will be to try to explain the knowledge and method concepts that Descartes has revealed in his philosophy.