Haklı savaş doktrini çerçevesinde Haçlı seferlerinin teolojik temelleri
Within the framework of just war doctrine theological foundations of the crusades
- Tez No: 375856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferi, Haklı Savaş, Şiddet, Papa Urban, Vaazlar, Crusades, Just War, Violence, Pope Urban, Preaches
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Haçlı seferleri, Avrupa Hıristiyan dünyasının Müslümanların hâkimiyetinde olan kutsal toprakları ele geçirmek amacıyla, 1095-1270 yılları arasında düzenlemiş oldukları askeri hareketlerdir. Bu seferler Müslüman ve Hıristiyan dünyanın ortaçağda şiddet temelinde karşı karşıya gelmelerinin en uzun süreni olmuştur. Bu çatışmanın Hıristiyanlar açısından meşruluğunu sağlayan en güçlü teolojik temel haklı savaş doktrinidir. Haklı savaş, Batı kültüründe savaşın hangi durumlarda meşru olabileceğini ortaya koyan doktrindir. Bu doktrinin oluşumu Hıristiyanlık öncesi Roma hukukuna kadar uzanmakla birlikte doktrini teolojik, felsefi bakış açısıyla revizyona tabi tutarak dördüncü yüzyılda Hıristiyan ilahiyatına kazandıran kişi Aziz Augustine'dir. Augustine sonrası yüzyıllar boyunca konjoktürel şartlar çerçevesinde geliştirilen haklı savaş doktrini, haçlı seferlerinin oluşumunda da başvurulan temel kaynak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Crusades are military attacks that European Christian World organized between 1095 and 1270 in order to conquer holy lands which were under Muslims dominance. These crusades have been the longest collision between Muslim and Christian World on the base of violence in the middle ages. The strongest theological basis which justified this collision for Christians is the just war doctrine. Just war is a doctrine in western culture which proposes under which conditions war can be legitimate. Although the existence of this doctrine dates back to Roman law before Christ, St. Augustine introduced this doctrine to Christian theology in fourth century revising it in terms of theological and philosophical viewpoints. Just war theory, which was developed after Augustine for centuries within the framework of cyclical conditions, became a source to be applied in the formation of crusades.