Rene Descartes ve David Hume'un şüpheciliklerinin karşılaştırılması
A comparison of Rene Descartes and David Hume's skepticism
  1. Tez No: 671848
  2. Yazar: REYHAN GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK AŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Şüphe, Şüphecilik, Nedensellik, Bilgi, Metot, Suspicion, Scepticism, Causality, Information, Method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bilgi problemi ve insanın bilgiye nasıl ulaşabileceği konusu felsefe tarihinin bazı dönemlerinde araştırılan konulardan biri olmuştur. Çünkü bilgi dediğimiz olguyu, şüphe dediğimiz kavramdan ayırmak mümkün değildir. Descartes ve Hume'un şüpheciliği bize bilginin özünde bir septisizm olduğunu göstermektedir. Her iki düşünür de şüphecilik ile bilgi arasında ince bir nüans olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda, iki düşünür de insanın çevresindeki nesnelerle ilgili elde ettiği tüm bilgilerin bu ince çizgi üzerinde yer aldığını ifade etmektedir. Descartes'ın bilgide kesinliğe ulaşmasını sağlayan şüphe yöntemi olmuştur. Hume ise doğadaki olgusal düzenliliklere dikkatle yaklaşmamız gerektiğini savunarak her alışkanlık durumunun aslında öyle olamayabileceğini göstermeye çalışmaktadır. Descartes'ın aksine Hume felsefesinde bilgide kesinlik şüpheli hale gelmiştir. Bu bakımdan her iki filozof da bilgi felsefesiyle uğraşmıştır fakat Descartes şüpheyi kesin bilgiye götüren bir araç olarak kullanmış, Hume ise nedensellik eleştirisiyle kesin bilginin olanağına şüphe düşürmüştür. Tüm bu şüphecilik durumları ve sonuçları pek çok düşünürü rahatsız etmiştir. Öyle ki şüphecilerin tezlerini kabul etmeyen ve bu görüşün temsilcisi olmayan pek çok düşünür için bile şüphecilik tavrının önemi zamanla oluşmuştur. Bu anlamda her iki düşünürün şüphecilik anlayışları da incelenmeye değer konulardır.
Özet (Çeviri)
Knowledge problem and the way how people reach access the information has always been one of the most searched subjects. Because it is impossible to distinguish the fact of knowledge form the sense of scepticism. The scepticism of Descartes and Hume shows us that incredulity reposes on the essence of information. Both of the philosophers try to denote there has been a nuance between scepticism and knowledge. In this sense, both of them express that all data which people get from the objects around them are involved in this fine line. Descartes was through the method of doubt that he was able to achieve knowledge certainty. In contrast to Descartes, in Hume's philosophy certainty in knowledge has become doubtful. Both philosophers dealt with the theory of knowledge in this way, but Descartes used doubt as a means to lead to precise knowledge, while Hume's criticism of causality cast doubt on the probability of precise knowledge. All these scepticism cases and results annoy most of the philosophers. In fact, even plenty of philosophers, who do not accept the dissertations of scepticism view and are not one of the representatives of this view, manner of scepticism has a value. In this sense, both philosophers' scepticism sensibilities are valuable to analyze.