Türkiye' de yoksulluk sorunu: 2002-2012 dönemine ilişkin ekonometrik bir analiz
The poverty problem in Turkey: An econometric analysis for the period 2002-2012
- Tez No: 375880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Türkiye' de Yoksulluk, Regresyon Analizi, Poverty, Poverty in Turkey, Regression Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Türkiye' deki yoksulluğun boyutu ve Türkiye' deki yoksul sayısı ile ekonomik büyüme arasında ilişki kurulup kurulamayacağı test edilmiştir. Yoksulluk kavramı ile Türkiye' deki ve dünyadaki yoksulluğun boyutu ile ilgili genel değerlendirmeler yapılarak, yoksul sayısı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ampirik olarak analiz edilmiştir. Analizde bağımlı ve bağımsız değişkenlerin logaritmik değerleri kullanılmıştır. Zaman serilerinin durağanlığı ADF test istatistikleri ile sınanmış, aynı düzeyde durağan hale getirilen serilerin kısa dönemde ilişkisi En Küçük Kareler Yöntemi ile bir regresyon analizi yapılarak test edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucuna göre, Ekonomik Büyümeyi temsil eden GSYİH oranlarında artış meydana geldiğinde yoksul sayısında azalma gerçekleştiği sonucu ile karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dimensions of poverty in Turkey and between the number of poor in the Türkey and economic growth has been tested whether the relationship can be established. The concept of poverty and in Turkey and world poverty size by making of the overall assessment, the relationship between economic growth and number of poor has been analyzed empirically. At analysis, of the logarithmic values of the dependent and independent variables are used. The stability of the time series tested with the ADF test statistics, short run relationship of the series made at stable at the same level performing with Least Squares Method with regression analysis was attempted. According to the results of the analysis, when GDP representing a ratio of economic growth increase the number of poor reduction.