Türk elektronik sektörünün 2000-2012 dönemi için uluslararası rekabet gücünün incelenmesi
Investigation of international competitiveness of Turkish electronic industry for the period 2000-2012
  1. Tez No: 375879
  2. Yazar: EREN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KESİCİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Competition, Competitiveness, Revealed Comparative Advantages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemi kullanılarak, Türk elektronik sektörünün rekabet gücünü belirlemek için yapılmıştır. Çalışmada, Morgan Stanley International Capital (MSCI) tarafından düzenli olarak tutulan geliş-miş ve gelişmekte olan ülkeler listesinden yararlanılarak, Türkiye ile rekabet edebile-cek 41 ülke belirlenmiş, bu ülkeler ve Türkiye için 2000 – 2012 yılları arasındaki elekt-ronik sektörü dış ticaret verileri toplanmıştır. Veriler, Vollrath'ın geliştirdiği RCA8 indeksi yoluyla hem tüm elektronik sektörü için, hem de elektronik sektörünün alt sek-törleri olan bileşenler, tüketici cihazları, telekomünikasyon cihazları, bilgisayar cihaz-ları ve profesyonel ve endüstriyel cihazlar alt sektörleri için çalışma yılları kapsamında tek tek hesaplanmıştır. Elde edilen indeksler, eşleştirilmiş t-Test analizi yardımıyla karşılaştırılarak Türkiye'nin sahip olduğu rekabet gücü indeksleri ile hangi ülkelerin sahip olduğu rekabet gücü indeksleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olup olmadığı, böylelikle de Türkiye'nin hangi ülkelerden daha rekabetçi olduğu belirlen-meye çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, Türkiye'nin bileşenler, bilgisayar cihazları ve pro-fesyonel ve endüstriyel cihazlar sektöründe ve genel olarak tüm elektronik sektöründe rekabet gücünün düşük olduğu, tüketici cihazları ve telekomünikasyon cihazlarında ise rekabet gücünün yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca alt sektörlere ve genel ola-rak tüm elektronik sektörüne ait indekslere bakıldığında Türkiye'nin elektronik sektö-ründe, Çin hariç diğer BRICS ülkelerine göre daha rekabetçi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was made to determine the international competitiveness of Turkish Electronic Industry via using the Revealed Comparative Advantages method. In the study, 41 countries which can compete with Turkey in electronic industry were iden-tified with the help of the list of developed and emerging markets which is calculated regularly by Morgan Stanley International Capital, and foreign trade statistics of Tur-key and those countries were collected among the period 2000-2012. Collected data, were calculated for all years with the RCA8 methodology which was created by Vollrath, both for whole electronic industry and its sub-sectors such as components, consumer electronic, telecommunication equipment, computers and professional and industrial equipment. The obtained indexes for each countries, were compared with Turkey's indexes to determine not only whether there is a statistically significant dif-ference among the countries' indexes and Turkey's indexes but also to find which countries are less competitive than Turkey. According to the study, Turkey's competitiveness is, low in components, com-puters and professional and industrial equipment sub-sectors and also generally in all electronic industry and high in consumer electronic and telecommunication sub-sec-tors. In addition to this result, when the sub-sectors and generally in all electronic in-dustry compared to BRICS countries, Turkey were found more competitive than BRICS countries except China.