Toplam enerji arzı içerisinde yenilenebilir enerjinin payı ve OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
The share of renewable energy in total energy supply and an analysis on OECD countries
  1. Tez No: 375881
  2. Yazar: İREM YALKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU İMREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji bağımlılığı, yenilenebilir enerji, Energy dependence, renewable energy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Enerji; ekonominin en önemli girdisi ve ülkelerin politikalarını etkileyen öncelikli bir unsur olması dolayısıyla dünyanın ekonomik, sosyal ve siyasi düzenini belirlemedeki en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Enerji, tüm sektörlerin vazgeçilmez girdisi olduğu için gelişen teknoloji, artan nüfus ve yükselen hayat standartlarının da etkisiyle enerji talebi her geçen gün artış göstermekte ve yurt içi kaynakları hızla artan bu talebi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Günümüzde, enerji talebinin karşılanmasında hala fosil yakıtlar hakimdir. Ancak fosil yakıtların rezervleri sınırlı olmakla birlikte coğrafi açıdan eşit dağılmadıkları için ülkeler arasında enerji kaynağına sahip olma bakımından orantısız bir dağılım söz konusudur. Bu durum ülkelerin enerji ithalatını zorunlu kılmaktadır. Enerji ithalatı her koşulda gerçekleştirilmesi gereken bir zorunluluk olduğu için ülkelerin ekonomilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple ülkeler enerji bağımlılıklarının oranını düşürmek amacıyla yeni enerji kaynaklarına yönelmişlerdir. Bu aşamada çevreci ve süreklilik arz eden yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada enerji bağımlılığını, dolayısıyla fosil yakıtların kullanımını azaltmak amacıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen OECD ülkelerindeki gelişmeler incelenerek; seçilmiş OECD ülkeleri için yenilenebilir enerjinin, enerji bağımlılığını ne yönde etkilediği ampirik olarak test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar; yenilenebilir enerjinin enerji bağımlılığı üzerinde herhangi bir etkiye sebep olmazken, fosil enerji kaynaklarının kullanımının ise enerji bağımlılığı üzerinde etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular; OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının arttırılmasına yönelik olarak uygulanan politikaların enerji bağımlılığını azaltmada yetersiz kaldığını, fosil enerji kaynaklarının ise halen mevcut durumda hakimiyetini koruduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the leading factors that determine economic, social and political order in the world since it is the most fundamental input in the economy the primary element that affects a country's policies. Because energy is an irrevocable input, the demand for it increases in parallel with technological development, increasing population and higher standards of living. And consequently, domestic resources often become insufficient to meet high demand. Nowadays, fossil fuels are still the dominant resource that is used to meet energy demand. However, reserves of fossil fuels are limited and they are not distributed equally throughout the world. This unequal distrubition causes countries to have different supply levels of fossil fuels and obliges them to import energy. Since importing energy is a necessity and it negatively affects economies, countries seek new energy resources in order to reduce their dependence on other countries' resources. In this context, the use of environmentalist and sustainable renewable energy resources rise to prominence. This study aims to analyze the experience of OECD countries that have tried to develop renewable energy resources with the intent of reducing their energy dependence and their use of fossil fuels. The study also aims to investigate empirically the effect of renewable energy resources on energy dependence for the selected OECD countries. The findings indicate that renewable energy resources have no impact on energy dependence of the selected OECD countries during the period under study. However, fossil fuels, as an energy resource do affect energy dependence in these countries. The results show that policies that aim at increasing the use of renewable resources in OECD countries have not been effective in reducing energy imports and thus energy dependence, and that the use of fossil fuels are still dominant.