Modal mantıkta sıkı içerme kavramı
Strict implication notion in modal logic
  1. Tez No: 375898
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÇETRES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolik Mantık, Modalite, İçerme, Sıkı İçerme Sistemleri, Modal Mantık Uygulamaları, Symbolic Logic, Modality, Implication, Systems of Strict Implication, Application of Modal Logic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mantık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
19. yüzyıl itibariyle sembolik mantık alanının bir alt disiplini olarak sınıflandırılmaya başlanan modal mantık, günümüzde farklı uygulama alanlarına sahip olmasına ve birçok mantıkçı tarafından çalışılmasına rağmen ülkemizde yeterince tanınmamaktadır. Bu tez çalışmasında, sembolik mantığın temel eklemlerinden birisi olan“içerme”nin doğruluk değerlerinin nasıl belirlenmesi gerektiğine ilişkin felsefi ve mantıksal tartışmalar, bu tartışmalara yeni bir boyut katan“modalite”kavramı ile modal mantık alanına ait“sıkı içerme sistemleri”incelenmeye çalışılmıştır. Hedefimiz,“İçerme”ve“modalite”kavramlarının felsefe ve mantık tarihindeki serüvenini, bu serüvende önemli bir gelişme olarak kayda geçen sıkı içerme sistemleri ile onlara yöneltilen eleştirilerin, bilhassa bilimsel faaliyetler açısından önemini ortaya koymak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Although modal logic has many different application areas nowadays, and there are lots of logicians working on modal logic which started as a sub-discipline of symbolic logic in the 19th century, it is not sufficiently known in our country. In this thesis, we investigated philosophical and logical discussions on how to determine the truth value of implication, which is one of the foundational connectives of symbolic logic. We also investigate and the concepts of“modality”and“systems of strict implication”, which add new dimensions to this discussion. Our target is to put forward the development of the concepts of“implication”and“modality”in the history of philosophy and logic. In this development we also considered strict implication systems and the criticisms to them which are recorded as important progress, in scientific activity.