Gelişmekte olan ülkelerde yeni medya uygulaması: Bangladeş örneği
Application of new media in developing countries: Bangladesh example
  1. Tez No: 375905
  2. Yazar: SORWAR ALAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Online Medya, Sosyal Medya, Bangladeş'te YeniMedya, Yeni Medya Mecraları, Bangladeş'te Medya Kanunu, Bangladeş'te Yeni Medya Uygulaması, New Media, Online Media, Social Media, New Media In Bangladesh, Mediums of New Media, Medai Law of Bangladesh, New Media Applicaiton in Bangladesh
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Medya her toplumda her çağda toplumun sesi olmaya çalışmıştır. Teknolojinin değişimi ve gelişim ile birlikte medya araçları ve sunuş biçimi de değişmiş ve gelişmiştir. Bu değişimler ülkelerin siyası-ekonomik, sosyo-kültürel yapılarına göre hız kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde bu değişimler hızla gerçekleşirken gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde bu değişimler oldukça yavaş olmuştur. Buna bağlı olarak bu çalışmada Bangladeş'teki medya tarihi ve yeni medya uygulamaları incelenmiştir. Konu ile ilgili Bengalca, İngilizce ve Türkçe akademik kaynakları taraması yapıldı. Bu çalışmada Medya tarihini kısaca değerlendirilip yeni medya mecralara yer verildi. Gelişmekte olan ülkelerden Bangladeş'i örnek alarak bu ülkenin medya tarihini anlatıldı. Bangladeş'e yeni medyanın gelişimi ve uygulamasını anlatırken bu alanda kanunların çeşitliliğine değindi. Ülkede medya ile siyaset arasındaki çatışmalar, muhalif medyaya üzerindeki baskılar, kanunun keyfi kullanımı ile ilgili bilgilere yer verildi. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm: Medyanın tarihi, ikinci bölüm: yeni medya mecraları ve son bölüm: Bangladeş'te yeni medya uygulamaları şeklinde hazırlandı.
Özet (Çeviri)
Media tried to be the voice of the community in every society in all areas. Along with the technological changes and development, media tools and presentation format is changed and improved. These changes has been accelerated in accordance with countries' political-economic and socio-cultural structure. These changes are taking place rapidly in the developed countries while it has been rather slow in the developing and least developed countries. Accordingly, in this work the history of the media in Bangladesh and new media applications have been examined. Topic related Bengali, English and Turkish academic resources were reviewed. In this study we try to discuss the brief history of the traditional media and the mediums of new media. The history of media of Bangladesh has described as an example of developing country. While discussing the development and application of new media in Bangladesh, the varieties of the law on media was highlighted too. Information about the conflicts between media and politics, the pressures on the opposition media and the arbitrary use of the law was given. The study consists of three parts; First part: the history of the media, the second part: the mediums of new media and the last part is about the application of new media in Bangladesh.