Almanya Alevileri'nin sorun ve talepleri ile Almanya'nın Alevi politikası
Problems and demands of Alevi residing in Germany and Germany's Alevi policy
  1. Tez No: 375904
  2. Yazar: ALİ ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya Alevileri, Sosyal Dönüşüm, Uyum, Alevi Kurumları, Germany Alewis, Social Transformation, Integration, Alewi Institutions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Alevilik son dönemlerde gerek basın ve medya kuruluşlarında, gerek se akademik dünyada popüleritesini arttırmış ve günden güne üzerinde daha fazla tartışılan ve araştırılan bir konu haline gelmiştir. Alevilik konusunun bu denli popüler olmasının tarihsel olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin çok partili hayata geçişi sonrası Türkiye halkı gibi Alevilerin daha fazla kamusal alanda görünmeleri ve seslerini yükseltmelerinin yanında, kentleşme ve batılılaşma ile tanışmalarının sonucu olarak Türkiye'de en fazla etkilenen gurup olmasının da önemli payı bulunmaktadır. 1960 sonrası Alevilerin sürekli olarak siyasi olaylarla gündeme gelmesi ve Aleviliğin 1950'lere kadar bir sır olarak görülüp dışa ifşa edilmemesi gereken bir giz olarak görülmesi de Aleviliğe artan ilginin bir diğer nedenidir. Bugüne kadar gerek Türkçe, gerek se yabancı dillerde yapılan akademik çalışmalarda konunun daha çok tarihsel, dini ve kültürel boyutu araştırılmış ve tartışılmıştır. Oysa ki, 1960'lı yıllardan itibaren Türkiye genelinde kırsal alandan kentlere ve yurt dışına yaşanan göçler, Aleviler için siyasi, kültürel, ekonomik, dini ve sosyal açıdan birçok yeniliği beraberinde getirmiş ve geleneksel Alevi inanç ve kurumlarında bir çok değişiklik yaşanmasına neden olmuştur. Bu dönemde sosyolojik açıdan büyük değişim yaşayan Alevilerle ilgili“Aleviliğin siyasallaştığıyla”ilgili yoğun eleştiriler gelmiştir. Bu eleştirilerin dozunu arttıran gelişme ise, Alevilerin sorun ve taleplerinin ABD ve Avrupa devletleri üzerinden gelmesi, AB'nin AB Konseyi, AB Parlamentosu gibi kurumların Alevilerle ilgili Türkiye'ye tavsiye ve kınama kararları alması olmuştur. Uzun bir zaman Alevi-Sünni diye farklılık görmeyen, hatta böyle bir ayrımın farkında bile olmayan Almanya bugün neredeyse tüm kurum ve kuruluşlarıyla sadece Alevileri benimsemiş görüntüsü vermektedir.“Alevi sorunu”Kürt Sorunu'ndan sonra kiliselerden, parti vakıflarına, üniversitelerden, işçi sendikalarına, Alman toplumunun hemen her kesitinde ilgi odağı haline gelmiştir. Almanya'da yaşayan Türk toplumu ve Türkiye için önem taşımayan konu, 1990'ların başında Almanya'nın ve diger AB ülkelerinin dikkatini çekmiş, ya da kasıtlı olarak özellikle ele alınarak değişik metot ve vesilelerle gündemde tutulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Almanya'da yaşayan Alevilerin sorun ve talepleriyle, Almanya arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Uluslararası bir sorun haline getirilmeye çalışılan Alevi'lerin istek ve taleplerine Alman kamuoyu, politikacı ve entellektüellerinin nasıl baktığı ve değerlendirdiği Almanya'nın iç ve dış politik hedefleri çerçevesinde irdelenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Alevism enjoys great popularity both in media and academic world recently; the subject has been discussed and researched more and more. Alevis' popularity can be explained besides their visibility in public sphere and raising their voice after the introduction of multiparty system in Turkish Republic, by the encounter with urbanization and the orientation of the country westwards, which affected this group intensely. The currency of Alevi by not stopping political incidents after 1960 and their perception as a to be kept secret matter until 1950's are reasons of growing interest in this subject amongst others. So far, academic works in Turkish or other languages have searched and discussed historical, religious and cultural aspects. However, the movement of the population in Turkey from rural areas to cities and to foreign countries from 1960's on have introduced Alevi novelties in politics, culture, economy, religion and social fields and caused several changes in traditional Alevi believes and institutions. Having witnessed great changes in sociological areas at the time, Alevi were criticized of their“politicization”. Another development causing a boost of criticism was Alevis' direction of their demands to Turkey about their own issues via USA and European countries, and by recommendations and censure resolutions of EU-Institutions like EU-Council and EU-Parliament. While Germany has not differentiated between Alevi and Sunnite and has not been even aware of such a distinction until shortly, the country seems to embrace only Alevi with almost all of its bodies and institutions nowadays. Alevi“matter”became also a major attraction for churches, party foundations, universities, labor unions, briefly for almost all parts of the society. This was no matter of interest for Turkish community in Germany and Turkey, but attracted Germany's and other EU-Countries' attention at the beginning of 1990's or was intentionally kept on the agenda by several methods and occasions. This work explores problems and demands of Alevi residing in Germany and their relationship to the country. It considers in the framework of German interior and exterior goals how public view and politicians' and intellectuals' opinion about the subject is and how they evaluate Alevis' aspirations and demands, who are the focus of the efforts of growing the issue to an international problem.