Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine, askeri darbelerin etkileri: 27 Nisan 2007 e-muhtırası
Effect of the military coups on the membership process of Turkey into European Union: E-memorandum on april 27, 2007
- Tez No: 375912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk siyasal hayatı, askeri darbeler, asker-sivil ilişkileri, demokratikleşme, Avrupa Birliği, Türkiye, Turkish political life, military coups, civil-military relations, democratization, European Union, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu tezde, Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyelik Sürecine, Askeri Darbelerin Etkileri: 27 Nisan 2007 E-muhtırası, tarihsel bir yaklaşımla kuramsal bir çerçevede incelenmiştir. Tezin temel amacı; Avrupa Birliği üyelik kriterlerinin, darbe dönemlerinde ve sonrasındaki Türk siyasal hayatına etkileridir. Literatür taraması yöntemi kullanıldığı, konu ile ilgili temel dokümanların incelendiği bu çalışmada Türkiye'deki askeri darbelerin, Avrupa Birliği üyelik sürecine etkisi olduğu savunulmakta, bunun nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmaktadır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde başlamış olması itibariyle, Türkiye'de asker-sivil ilişkileri Avrupa Birliği'nin de en önemli ilgi alanlarından birini oluşturmaktadır. Böylece asker üzerinde sivil kontrolün sağlanması, hem Kopenhag kriterlerine uyum hem de Türkiye'de demokrasinin işlerliği açısından en önemli konulardan biridir. 27 Nisan 2007 E-muhtırasına karşı gösterilen sivil tepkiler, asker-sivil ilişkilerini sivilleşme açısından farklı bir boyuta taşımıştır. AKP, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin verdiği muhtıraya karşı, millet tarafından verilen seçilmişlik güvencesini kullanarak, asker-sivil ilişkilerinde yeni bir dönem başlatmıştır. Bu bilgiler ışığında tezde; Türkiye'de asker-sivil ilişkilerine dair düzenlemeleri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği çerçevesinde irdelemeye, Türkiye'de askerin konumunu anlamaya ve askeri darbelerin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine etkilerini incelemeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effects of past military coups to democratic process in Turkey and especially the latest military intervention on April 27 2007, in the form of formal warning to the current government and the overall effects on Turkey's on going European Union integration talks was examined. Main aim of the thesis is the effects of membership criterias on Turkish political life during and after the military coup period. We kept the historical facts in perspective. Based on our extensive research and search in achieved actual documents, we concluded the fact that the past military coups to democratic process had negative impact on Turkey's European Union membership negotiations. Since the full membership negotiations with the European Union started officially on October 3 2005, the military civilian relationships in Turkey has attracted great deal of interest from the other European Member countries. The civilian control over the military (in the form of legislative control of military instutions), is the main criteria outlined in Copenhagen declaration 29 and 30 November 2002. This is also seen as an important milestone in Turkey's progress toward a true democracy in the western standards. 27 April 2007 memorandum to demonstrations against the military-civilian relations with the non-response in terms of demilitarization has taken on a different dimension. AKP, against to the Turkish Armed Forces memorandum, has launched a new era in civil-military relations with assured by folks using the chosenness. The real purpose of this thesis is to try to understand the unique standing of the Turkish military institutions toward safeguarding the secular principals of the Turkish republic, and analyze the changes that have been implemented by the current AKP government to regulate the military civilian relations in Turkish political process. We also like to analyze and emphasize the negative impacts of the past Turkish military interventions on Turkey's negotiations with European Union legislative bodies.