Deniz yolu ile yolcu taşıma sözleşmesinde taşıyanın gemi kazasından doğan sorumluluğu
Liability of the carrier because of shipping incidents in the contract of carriage of passengers by sea
  1. Tez No: 375913
  2. Yazar: MELDA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 2002 Atina Sözleşmesi, Yolcu, Gemi Kazası, kusursuz sorumluluk, sınırlı sorumluluk, 2002 AthensConvention, passenger, shipping incident, strict liability, limited liability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Çalışmada taşıyanın gemi kazasından doğan sorumluluğu TTK ve TTK'nın ilgili hükümlerinin kaynağını oluşturan 2002 Atina Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde incelenmiştir. Buna göre, taşıyanın sorumluluğunun tespitinde zarar türü ve zarar sebebi esas alınarak değerlendirme yapılacaktır. Sözleşme ve TTK zarar sebebini gemi kazası ve diğer sebepler şeklinde ayırıma tabi tutmuş ve gemi kazasından kaynaklanan ölüm ve bedensel zararlar bakımından taşıyanın kusursuz sorumlu olacağını kabul etmiştir. Bu nedenle gemi kazasının kapsamının belirlenmesi taşıyanın sorumluluk rejimi bakımından önem taşımaktadır. Her iki düzenlemede de istisnai haller saklı kalmak üzere taşıyanın sınırlı sorumluğu prensibi kabul edilmiştir. Çalışmada bu temel esaslardan hareket edilerek taşıyanın deniz yolu ile yolcu taşıma sözleşmelerinde tabi olacağı sorumluluk rejimi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, liability of the carrier because of the shipping incidents is analysed under the provisions of Turkish Commercial Code and 2002 Athens Convention which is also source of TCC's related part. According to these provisions, liability of the carrier will be determined by kind and cause of damage. Both in Convention and TCC, cause of damage is subdivided as“shipping incidents”and“other reasons”and strict liability system is accepted for the death or injury of passenger caused of shipping incidents. Then clarifying the extent of the term“shipping incident”is important for determination of the carrier's liability system. In both regulations, except some particular points, limited liability system is accepted for the carriers. Using these basic points, in this study it is tried to explain liability regime of the carrier, which carries passengers, about the problems related to shipping incidents.