Kitle iletişim aracı olan televizyonun kadınlar üzerindeki etkisi ve Sivas-Zara örneklemi
Mass cause the tool television's impact on women and Si̇vas-Zara sample tube
  1. Tez No: 375915
  2. Yazar: PINAR MARANGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle ĠletiĢim Araçları, Televizyon, Kadın
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzün en etkili kitle iletişim aracı olarak gösterilen televizyon, günümüzde dünyanın en ücra köşelerine kadar yayılmıştır. Görsel ve işitsel oluşu izlenmesinin herhangi bir zahmet gerektirmemesi, onun tüm dünyada bu derece kabul görmesinin önemli etkenleridir. Toplumun her kesiminin ilgi alanına girmekle birlikte, uzun süre evde bulunmalarına bağlı olarak, ev kadınlarının daha çok televizyon izledikleri konusunda ortak bir görüş vardır. Kadınların toplumsal yapıdaki konumları, rolleri, sorumlulukları bağlamında değerlendirildiğinde; kadınların televizyonun etkilerine nasıl ve ne şekilde maruz kaldıkları merak konusudur. Bu bağlamda, bu araştırmada kadın ve televizyon ilişkisinin onların gündelik hayatında nasıl bir yer tuttuğu ele alınmıştır. Sivas-Zara örnekleminde ele alınıp burada ikamet eden kadınlar üzerinde medyanın etkilerini belirlemek, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmamızda veri toplama tekniği olarak ankete başvurulmuştur. Çalışmada kullanılmak üzere anket tasarlanmıştır. Kadınların bulundukları her ortamda –arkadaş, akraba toplantıları, özel davet ve çaylar, veli toplantıları, vb.-konuşmaları ve davranışları gözlemlenmiş, çeşitli sorularla televizyonla olan ilişkilerine dair saptamalarda bulunulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Television, the most effectual means of mass communication in our daily life, is even spreaded to the most rural areas of the world. The reason that TV is the most acceptable all over the world is to be audio-visual and without any effort to be watched. There is the common opinion that housewives watch TV more than the other part of community, depending on staying at home for longer times although TV affects each part of community. How and wherein women are affected by TV is interested when women's positions in social community, roles and responsibilities are evaluated. In this perspective, how relationship between women and TV occurs on the effects of their daily life is investigated in this research. Sivas-Zara in a sample taken up residence here on women to determine the effects of the media, the aim of this study. In our study, data collection methods as were used in the survey. The study used a questionnaire designed. Women in every environment where they are-friends, relatives, meetings, private parties and teas, parent-teacher meetings, etc.-their speech and behaviour to be observed, with a variety of questions on the tv and remarks were made. The data obtained in the research of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 was analyzed using the program. The data is evaluated, descriptive statistical methods (Number, percentage, Mean, Standard deviation) was used. In the comparison of quantitative data group of more than two of the parameters in the case of intergroup comparisons (One way, One way) and the Anova test group that has caused differences in the determination of the Scheffe test. The obtained results in 95 %confidence interval of 5 %level of significance, are evaluated. Key Words : Means of mass communication, Television, Woman