Hasan Kâfî Akhisarî el-Bosnevî'nin 'Ravzâtu'l-Cennât fî Usûli'l-İtikâdât' adlı eseri (Tahkik ve tahlil)
The work of Hasan Kâfî Akhisarî el-Bosnevî with the 'Ravzâtu'l-Cennât fî Usûli'l-iİtikadât (Investigation and analysis)
- Tez No: 375932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET SOYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hasan Kafi, man, Ravza, Hassan Kafi, Faith, Ravza
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hasan Kâfî, Akhisar şehrinde kadılık görevinde bulunması ve orada doğup vefat etmesi sebebiyle Osmanlı ulemasından sayılır. Kelâm ilminde meşhur bir âlim olup kendi zamanında görüşleri önemsenen birisi olarak kabul edilirdi. Pek çok esere imza atan Hasan Kâfî 'nin bu eserleri arasında“Ravzâtu'l-Cennat fî Usûli'l-İtikâdât”adlı eseri kelâmi görüşlerini yansıtması bakımından önemlidir. Çalışmamızda söz konusu bu eser ele alınıp muhtevası üzerinde duruldu. Diğer mezheplerin konu ile ilgili görüşleriyle beraber onun fikirleri ve görüşleri de incelendi.
Özet (Çeviri)
Hasan kafi, was boarn and died in Akhisar. İts the same place where he worked as an islamic jurdge . Due to that he is accounted among the scholars of othoman time. He attended the knowledge of islamic philosophy (kelam) which made him to be popular ,acceptable by peaple as wel as guiding them. He wrote and published alot of books which include Ravzâtu'l-Cennat fî Usûli'l-İtikâdât , such books benefited allot of residents .We the reasercher have beneffited alot from his thought spirituallya, We tried also to look and compare his thoughts and ather great scholars.