Rorschach Testi Lerner Savunma ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Rorschach Test Lerner Defense scale validity and reliability study
- Tez No: 375931
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ, PROF. DR. DOĞAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Savunma mekanizmaları, Rorschach Testi, Sınır Kişilik Bozukluğu, Lerner Savunma Ölçeği, Defense mechanisms, Rorschach Test, Borderline Personality Disorder, Lerner Defense Scale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Rorschach Testi Lerner Savunma Ölçeği (LSÖ), Kernberg'in nesne ilişkileri kuramını temel alan ve bölme, idealleştirme, değersizleştirme, yansıtmalı özdeşleşme, inkar gibi alt düzey savunma mekanizmalarını ölçen projektif bir yöntemdir. Ülkemizde böyle bir araç bulunmaması sebebiyle bu çalışmada Lerner Savunma Ölçeğinin güvenilirlik ve geçerliliği sınanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, sınır kişilik bozukluğu tanısı konan 37 hasta ve bu tanıyı almayan 37 gönüllü ile yürütülmüştür. Güvenilirlik analizinde değerlendiriciler arası uyum güvenilirliğine bakılmış; LSÖ'nün savunma boyutlarının güvenilirliğinin yüksek olduğu bulgulanmıştır. Ölçeğin geçerliliğinin tespitinde, yapı geçerliliği esas alınmıştır. Yapı geçerliliğine ilişkin ilk çalışmada, LSÖ'nün alt-ölçeklerinin hasta grubu ile kontrol grubunu birbirinden ayırt edip etmediğine bakılmıştır. İki grubun bölme, değersizleştirme, yansıtmalı özdeşleşme, inkar ve toplam savunma puanları arasında istatistiki açıdan anlamlı farklar tespit edilmiştir. Ancak, idealleştirme savunma mekanizması açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İkinci çalışmada, LSÖ ile benzer teorik yapıları ölçen test ve envanterler arasındaki ilişkiye bakılmıştır. LSÖ'nün idealleştirme dışındaki tüm alt-ölçekleri ve toplam savunma puanları ile diğer testlerden elde edilen puanlar arasında anlamlı düzeyde korelatif ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. LSÖ'nün idealleştirme alt-ölçeği ise diğer testler ile anlamlı bir ilişki içerisinde değildir. Yapılan üçüncü çalışmada alt-ölçek geçerliliğine bakılmış; LSÖ'nün alt-ölçek –toplam puan ilişkileri ve alt-ölçekler arasındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Bulgular, alt-ölçek ve toplam savunma puanlarının yüksek düzeyde bir içsel tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra LSÖ'nün içerdiği alt-ölçeklerinin, idealleştirme ile yansıtmalı özdeşleşme arasındaki hariç, anlamlı düzeyde ilişkili oldukları bulgulanmıştır. Sonuçlar, LSÖ'nün yeterli düzeyde geçerlilik ve güvenilirlik değerlerine sahip bir ölçek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Rorschach Test Lerner Defense Scale (LDS) is a projective method that based on Kernberg's object relations theory and measures lower level defense mechanisms such as splitting, idealization, devaluation, projective identification and denial. Since no scale on defense mechanisms is available in Turkey, in this study, reliability and validity of Lerner Defense Scale are tested. In accordance with this aim, the study was carried out with 37 patients diagnosed as borderline personality disorder and 37 volunteers without this diagnosis. In reliability analyses, inter-rater reliability was examined, and defense dimensions of LDS were found to be highly reliable. In determining the validity of the scale, construct validity is examined. In the initial study on construct validity, what has been questioned is that if subscales of LDS could distinguish patients' group from volunteers. It has been found that there is a statistically significant difference between splitting, devaluation, projective identification, denial and total defense scores of two groups. However, there isn't a significant difference between two groups in terms of idealization defense mechanism. In the second study, the relationship between LDS, and the tests and inventories which evaluate the similar theoretical constructs was examined. It has been found that there is a significant correlative relationship between all subscale scores and total defense score of LDS -except idealization subscale- and scores obtained from other tests. There isn't a significant relationship between idealization subscale of LDS and the other tests. In the third study, subscale validity was investigated. In more details, the relationship between subscale and total score, and the relationship among subscales was examined. Results showed that subscale and total defense scores have a high level of internal consistency. Additionally, subscales of LDS have been shown to be significantly associated except the relationship between idealization and projective identification. The results of these studies revealed that Lerner Defense Scale, which has been examined in this study, is a scale which has sufficient level of reliability and validity values.