İmar kısıtlılığı ile arazi ve arsa düzenlemesinden doğan taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları
Immovable property restrictions arising from zoning restrictions also land and parcel adjustment
- Tez No: 375938
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKKANAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet Hakkı, Taşınmaz Mülkiyeti, İmar, İmar Planı, İmar Kısıtlılığı, Arazi ve Arsa Düzenlemesi, Right of Property, Immovable Property, Zoning, Zoning Plan, Zoning Restriction, Land and Parcel Adjustment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu doktora tezinde, İmar Kanunu'na göre yapılan“imar planları”ile“arazi ve arsa düzenlemeleri”nin sebep olduğu mülkiyet hakkı ihlallerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle,“mülkiyet hakkı”ve“kamu yararı”kavramları incelenmiştir. Kavramlara ilişkin değerlendirmelerimiz Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ek.1 Nolu Protokolü, Türk Medenî Kanunu ve ulusal ve uluslararası yargı içtihatları ile ortaya koyulan esaslar çerçevesinde olacaktır.“İmar planları”ile“arazi ve arsa düzenlemesi”ise, gerek hukukî yapılarından gerekse idarenin uygulamasından kaynaklanan taşınmaz mülkiyetini ihlal ettiği haller yönüyle ele alınmıştır. Ayrıca tezimiz kapsamındaki mevcut güncel sorunlara değinilmiş, idarenin mülkiyet hakkı ihlaline sebep olmaması veya oluşan ihlalin hak sahibi yönünden telafi edilmesine ilişkin öneriler sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intention of this Ph.D. thesis is to investigate breaches of right to property arising from zoning plans also land and parcel adjustments done in line with construction law. For this purpose, first, concept of right to property and public good was investigated. Our investigations of said subject was conducted within the framework of constitution, European Convention on Human Rights and its additional Protocol Nr.1, Turkish Civil Law as well as Turkish and international Common Law in mind.“Zoning plan”and“land and parcel adjustment”issues were investigated with view of legal structure and administratively conduct causing breaches to right to estate. Additionally, within this thesis, we touched upon current issues, arguing and suggesting that administration should not cause breaches of right to property, and if it did, it should be resolved in favour of one whose rights have been violated.