Örgütsel hafıza sistemi ve bir model önerisi: Karar verme üzerindeki rolü ve bir uygulama
Organizational memory system and a model proposal: Its role on decision making and a field study
  1. Tez No: 375961
  2. Yazar: YASEMİN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Hafıza Sistemi, Kurumsal Hafıza Sistemi, KurumsalDNA, Rasyonel Karar Verme, Model Geliştirme, Ölçek Geliştirme, Örgütsel Hafıza Sistemi Ölçeği, Kurumsal Hafıza Sistemi Ölçeği
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışma, örgütsel hafıza sistemine yönelik bir model ve ölçüm aracı geliştirmeye ve geliştirilen bu model ve ölçek kullanılarak örgütsel hafıza sisteminin rasyonel karar verme üzerindeki etkisini belirlemeye yöneliktir. İlk başta örgütsel hafıza sistemi insan faktörü, destekleyici ortam, bilgi teknolojileri (BT) desteği ve yazılı, sesli, görsel (YSG) kaynaklar olmak üzere dört bileşenden oluşan bir model şeklinde dizayn edilmiş, gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda ise örgütsel hafıza sisteminin insan faktörü - çalışan, insan faktörü - yönetici, destekleyici ortam 1, destekleyici ortam 2, bilgi teknolojileri desteği ve yazılı, sesli, görsel kaynaklar olmak üzere altı bileşenli bir yapıya sahip olduğu doğrulanmıştır. Bununla birlikte modelin ölçümüne yönelik 56 ifadeden oluşan bir örgütsel hafıza sistemi ölçeği geliştirilmiş, geliştirilen model ve ölçek kullanılarak örgütsel hafıza sisteminin rasyonel karar verme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu etkinin incelenmesine yönelik olan araştırma modeli ise basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılarak test edilmiş ve bu doğrultuda örgütsel hafıza sisteminin karar verme üzerinde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research it is aimed to develop a model and scale for organizational memory system and to determine the effects of organizational memory system on rational decision making. Initially organizational memory system model has been designed as four factors (human factor, supportive climate, IT support and written, verbal, visual records) and after a series of research it has been confirmed that organizational memory system model has six factors as human factor - employee, human factor - manager, supportive climate 1, supportive climate 2, IT support and written, verbal, visual records. Besides, for measurement of the model, an organizational memory scale comprised of 56 items has been developed. Using this model and scale, the effects of organizational memory system on rational decision making has been tested via simple and multiple linear regression analyses. The results have showed that organizational memory system has a strong and positive effect on rational decision making.