Avrupa Birliği istihdam politikaları ve niteliksiz işgücü göçü
European Union employment policy and migration of unskilled labor force
  1. Tez No: 375960
  2. Yazar: MELTEM BİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: göç, avrupa birliği, istihdam, niteliksiz işgücü, nüfus, migration, european union, employment, unskilled labor force, population
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Avrupa Birliği nüfusu her geçen yıl yaşlanmaya devam etmektedir. Eurostat verilerine göre AB'nin doğal nüfus artışı ile mevcut demografik yapısını koruması mümkün değildir ve göçmenlere ihtiyaç duyulacaktır. Dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgi tabanlı ekonomisi haline gelme amacını güden AB'de yaygın düşünce yaşlanan nüfus ile ortaya çıkacak istihdam açığının nitelikli işgücü göçü ile kapatılması yönündedir. Buna paralel olarak göçe yönelik düzenlemeler nitelikli göçmenlerin AB'ye girişini kolaylaştırmakta fakat niteliksiz işgücü göçüne aynı avantajları sağlamamaktadır. Nitelikli işgücüne duyulacak ihtiyaç yadsınamaz ancak AB'nin yaşlanan nüfusunun istihdam piyasası ile birlikte hem sosyal güvenlik sistemi hem de kayıt dışı istihdamda yarattığı zincirleme etkiler ile niteliksiz işgücü göçüne de ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Emeklilik dönemine geçen nüfusun artması ile sosyal güvenlik sisteminin devamlılığının sağlanabilmesi için daha çok kişinin çalışma hayatına dâhil olup ödeyecekleri vergiler ile emekliler için kaynak yaratması gerekecektir. Bunun sonucunda kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi ve hali hazırda büyük oranda kayıt dışı çalışan niteliksiz göçmenlerin kayıt altına alınması rakamsal olarak niteliksiz göçmenlerde artışa neden olacaktır. Diğer yandan çalışma hayatına katılanlar ve yaşlanan nüfus nedeniyle oluşan ev içi hizmetler ve bakım hizmetleri gibi sektörler başta olmak üzere niteliksiz göçmenlere ihtiyaç duyulacak iş alanları artacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union population continues to age every year. According to Eurostat statistics, it is not possible for EU to proserve its current demographic status with EU's natural population growth and EU will need the migrants. In EU where it is aimed to become the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world, the common idea is to close the employment gap because of aging population by migration of skilled labour. In parallel, the arrangements for migration make it easier for skilled migrants to enter EU but it doesn't provide the same advantages to unskilled migrants. The skilled labor need is undeniable, however the expectation is that EU will need unskilled labor migration as well because of the knock-on effects of aging population on both social security system and informal employment with the labor market. Because of the increase in the retired population, more people should be involved in work life and they have to create resources for retirees by the taxes that will be paid in order to ensure the continuity of the social security system. As a result, more efforts to prevent informal employment and transfer from informal employment to formal employment by largely unskilled migrants who is already working as informal will cause an increase in absolute figures of unskilled migrants. On the other hand, the unskilled migrants will be needed because of the increasing need in sectors such as household and care services due to aging population and participation of current non-working population to work life.