Kögüldey Baatır: Metin-inceleme
Kögüldey Baatır Epic: Text-adaptation-analysis
  1. Tez No: 376407
  2. Yazar: SELDA ANIL CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Altay Türkleri, Kögüldey Baatır Destanı, Dil-Üslup ve Şekil Özellikleri, Mitoloji
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Altay Türkleri birçok önemli siyasi, sosyal olay yaşamalarına rağmen milli kimliklerini, milli değerlerini, eski dini inançlarını canlı bir şekilde korumuş, kuşaklara aktarmışlardır. Kögüldey Baatır destanı da Altay Türklerinin destan geleneğine ait unsurları yansıtmaktadır. Tezde bu doğrultuda şu sonuçlara ulaşılmıştır: 1-Eser genel itibariyle manzumdur. 2-Destan Altay destan geleneğinin dil özelliklerini taşımaktadır. 3-Destanda yer alan tipler Altay kahramanlık destanlarındaki tip analizine uygundur. 4-Destanda kompozisyon kurgusu sağlamdır. Epizot ve motifler birbirine sebep- sonuç ilişkisiyle bağlıdır. Kurguyu oluşturan her bir olay ve motif destan dahilinde bir fonksiyona sahiptir. 5-Destanda yer alan mitolojik unsurlar Kamlık dinine ait izler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Altai Turks have been able to preserve thier national identity , values and religious beliefs despite the fact that they have experienced many significant political and social issues. The epic of Kogulbey Baatır reflects the elements of Turkish epic tradition. In the light of this theses, these conclusions are reached: 1)The saga is in verse form in general. 2)The saga reflects language features of oral epic tradition . 3)Characters in the epic of Kogulbey Baadır are suitable for heroic epics. 4)The composition of fiction extemely solid. Each episode and motif connects together with causality.Every single event has an importance and function . 5)Mythologic items in the saga carry traces of the Kamlık religion. KEY WORDS: Altai Turks , The epic of Koguldey Baadir , Language genre and figure features , Mythology