Türk-Yunan nüfus mübadelesi sonucu Çanakkale'ye yerleştirilen mübadiller: 1923-1930
The settlers in Çanakkale followi̇ng the Turki̇sh-Greek population exchange: 1923-1930
- Tez No: 376408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ŞERİF KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mübadele, Göç, Mübadil, Çanakkale, Exchange, Migration, Exchanged, Çanakkale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Osmanlı Devleti 18. yüzyıldan itibaren aslında pek de yabancısı olmadığı göç kavramı ile istemeyerek de olsa karşılaşmak zorunda kalmıştır. Bu durumun en önemli nedeni belki de devletin içinde bulunduğu zor şartlardır. Yaşanan göçlerin etkileri sadece Osmanlı Devleti ile sınırlı kalmamış, yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti içinde büyük etkilerde bulunmuştur. Bu durum kendisini Lozan'da 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanmış olan mübadeleye ilişkin sözleşme ve protokol ile göstermiştir. Bunun sonucu olarak yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti, içinde bulunduğu ağır şartlara rağmen Yunanistan topraklarında kalmış olan vatandaşlarını Türkiye'ye getirme çabası içine girmiştir. Çalışmamız, mübadele konusunda Çanakkale bölgesine yerleştirilen mübadilleri ele almıştır. Çalışmada Türk-Yunan ilişkileri, Lozan Konferansı, Mübadele sürecinin siyasi ve sosyal anlamdaki hazırlıklarına yer verilmiştir. İlerleyen bölümlerde ise konumuz olan Çanakkale bölgesine yapılmış olan göçler anlatılmıştır. Bu sayede bölge tarihine ışık tutacağını düşündüğümüz bir çalışma ortaya çıkmıştır. Son bölümde ise mübadelenin hem Türkiye hem de Yunanistan'a yönelik etkilerine değinilmiştir. Sınırlı sayıda da olsa canlı tarih sayılabilecek kişiye ulaşmış olmamız çalışmanın önemini bir kat daha arttırmıştır. Çalışmayı arşiv belgeleri, kitap ve makaleler ile tamamlayarak daha iyi anlaşılmasını amaçladığımız bir çalışma ortaya koyduk. Bu çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
From 13th to 20th centuries The Ottoman Empire had been forced to face to concept of immigration. The most important reason for this was the difficult conditions of the state. The effects of immigrations had made great impact not only Ottoman Empire but also on the new Turkish Republic. This impact could be seen in Lausanne on 30 January 1923. As a result of theaty signed in Lausanne, Turkish government accepted that the Muslim people of Turkish origin who lived in Greek would be sent to Turkey which the people 7 Greek origin living in Turkey would be sent to Greece.The aim of this study is examine the contitions of the people which sent to Turkey from Greece during the population exchange which followed the signing of the Treaty of Lausanne in 1923, especially those people who settled on the territory of Canakkale. In the first part of, this dissertation Greek-Turkish relations, the Lausanne Conference, the political and social conditionsin which the process of exchange. In the following sections had taken place is examined the immigrations which were settled in Çanakkale, has been described in the last section constitions of the impacts of exchange for both Turkey and Greece has been discussed put forward thearchival documents, books and articles are used to issue.I would like to thank to my supervisior Doç. Dr. İhsan Şerif KAYMAZ for useful comments remarks and engagements through the writing of this master thesis. Furthermore, I would like to thank to everyone who helped and contributed in the preperation of this dissertation.