Okullarda serbest kıyafet uygulamasının öğrenci, öğretmen, veli, idareci, sendikacılar açısından değerlendirilmesi
The assesment of free dress code implementation in schools by students, teachers parents, administers, unionists
  1. Tez No: 376448
  2. Yazar: FETHİYE GÜNEN DELİÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Kıyafet Uygulaması, Toplumsal Tutumlar, Free dress code, Social attitudes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması kararının öğrenciler, öğretmenler, veliler, okul idarecileri ve sendikalar tarafından ele alınıp değerlendirilmesidir. Çalışma alanı olarak; Gaziantep ve Kilis illerinde Tabakalı Örneklem Seçimi yöntemiyle belirlenen ve sosyoekonomik düzeylere göre sınıflandırılan bazı lise ve ortaokullar seçilmiştir. Toplamda 10 adet lise ile on beş adet ortaokul seviyesindeki eğitim kurumlarından seçilmiş olan 500 öğrenciden veri toplanmıştır. Ayrıca bu okullarda çalışan (25 öğretmen) ve aynı kurumlarla ilgisi olan diğer kişilerin (25 adet veli, 10 adet okul idarecisi) uygulamaya yönelik görüşlerine başvurulmuştur. Bunların yanı sıra eğitim sendikası temsilcileri ile yapılan görüşmelerin sonuçları da çalışmaya dâhil edilmiştir. Veri toplama araçlarının tümü uygulayıcı tarafından geliştirilmiştir. Bu amaçla; öğrenciler için bir nicel ölçek ile çalışma içeriğine uygun bir anket; öğretmen, veli, okul idarecileri ve sendika temsilcileri için de yarı yapılandırılmış görüşme formları düzenlenmiştir. Araştırma modeli olarak ise nicel ve nitel yöntem teknikleri birlikte kullanılmıştır. Nicel yöntemlerden“deneysel olmayan ilişkisel tarama modeli”tercih edilmiştir. Nicel verilerin analizinde, verilerin“ki-kare, f testi, t testi ve crostab değerleri”kullanılmıştır. Nitel verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi yapılarak açık kodlama yöntemine başvurulmuştur. İstatistiksel işlemler ise SPSS programı (20.0 versiyonu) aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda öğrencilerin, Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması'na geçilmesi yönünde alınan bu kararın; okullarda güvenlik zafiyeti doğuracağına, okul harcamalarını (ekonomik boyut) arttıracağına; devam-devamsızlık, psikoloji, sosyo-ekonomi gibi alanlarda çeşitli etkiler yaratacağına dair ortak kanaatler geliştirdiği görülmüştür. Araştırmanın diğer kolunu oluşturan öğretmen, veli, okul idarecileri ve sendikacıların büyük çoğunluğu; Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması kararını uygulanabilirlik açısından yerinde bulamamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the decision of free dress code in schools which is handled by unions,administers,parents,students and teachers.As a study area,some high schools and secondary schools in Kilis and Gaziantep were chosen after they were appointed to stratified sampling method and categorized into socio-economic levels. Data was collected from 500 students who were chosen by 10 high school and 15 secondary school, totally, In addition, it was applied to personnel and the other related people's views which consist of 25 teachers,25 parents and 10 administers on this matter. Besides them, the results of interviews made with the representatives of education unions were included. All of the data collection tools were developed by practitioners. For this purpose, a quantitative scale and a questionnaire for students and semi- structured interview forms were designed. As a search model,quantitative and qualitative methods were used ogether. As a quantitative method,non empirical relational screening model was preffered. In the quantitative data analysis“ chi-square, f test, t test, and cross tab”tools were used. In the assessment of qualitative data straight-line coding system was applied. Statistical process was fulfilled by SPSS(20.0). As a result of studies, it has been observed that the decision made in the direction of free dress code implementation develops some common points like that it results in security gap in schools,it increases school expenses and it can also have impacts on attendancy-absence in schools and some areas like psychology and socio-economy. The other section of research consists of teachers,parents,administers and unionists and most of them think that the decision of free dress code implementation in schools is suitable for applicability.