Geçmişten günümüze sivil itaatsizlik kapsamındaki kitlesel hareketler:Renkli devrimler ve Arap Baharı örnekleri
From the past to the present, civil disobedience the scope of mass movements: Color revolutions and Arab Spring examples
  1. Tez No: 376537
  2. Yazar: YAVUZ BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil İtaatsizlik, Devrim, Darbe, Demokrasi, Direniş, Hükümet Karşıtı Hareketler, Kitlesel Hareketler, Kitle Psikolojisi, Civil Disobedience, Revolution, Coup, Democracy, Resistance, Mass Movements, Mass Anti-government Movements, Psychology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, dünyada giderek artan önemi dolayısıyla, Sivil İtaatsizlik kavramının daha iyi açıklanması ve anlaşılmasını sağlamak amacıyla katkı yapmaktır. İlk olarak 1848 yılında ortaya çıkmış olan Sivil İtaatsizlik kavramı, özellikle 21.yüzyılla birlikte kitlesel hareketler için büyük ilham kaynağı olmuş, çoğu zaman“ Devrim”,“Darbe”,“Demokrasi”,“Direniş”,“Ayaklanma”ve“Sivil İtaatsizlik”kavramları birbirlerinin yerine kullanılmaya başlamıştır.“Renkli Devrimler”süreciyle birlikte, kitlesel hareketler, hükümetlerin ve ülke politikalarının değişmesini sağlamaya başlamış, bunun sonucu olarak dünya çapında bir etki ve uygulama alanı doğmuştur. Uygulanması basit yaygınlaşması kolay yöntemlerin geliştirilmesi, özellikle internet araçlarının öğrenme ve taklit imkânları sunması sonucu, herhangi bir bölgede yaşanan olaylar dünya çapında yankı uyandırmış, her göreceli başarı dünyanın hemen hemen her bölgesindeki hükümet karşıtı kitlesel hareketlere ilham kaynağı olmuştur. Renkli Devrimlerden fazlasıyla etkilenen Arap Baharı sürecinde ise, hükümete itirazın boyutları farklı sebeplerle çeşitli şiddet olaylarının, çatışmaların çıkmasına neden olmuştur. Son olarak ülkemizde Gezi Parkı eylemlerinde de görüldüğü gibi kitlesel hareketler, demokratik taleplerin dile getirildiği süreçler, kalabalıkların, grupların kendine has özelliklerinin de etkisiyle kolaylıkla şiddet olaylarına ve daha kötüsü çatışmalara dönüşebilmektedir. İşte bu nedenle, hükümet karşıtı, sivil, demokratik itirazların şiddet dışı yöntemlerle yüksek sesle dile getirilmesi olan Sivil İtaatsizlik kavramının iyi anlaşılması son derece önemlidir. Bu çalışmada Sivil İtaatsizlik kavramının ortaya çıkışı, dünyadaki ilk Sivil İtaatsizlik örnekleri ve milenyumla birlikte güncellenen ve önemi giderek artan bu kavramın açıklanmasına, anlaşılmasına çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the concept of the ever-increasing importance in the world, therefore, civil disobedience in order to provide better disclosure and understanding of the contribution. First appeared in 1848, the concept of civil disobedience, especially great for mass movements in the 21st century has been a source of inspiration, most of the time,“revolution”,“blow”,“Democracy”,“resistance”,“Rising”and“civil disobedience”began to be used interchangeably in the concepts.“Colour Revolutions”in the mass movements, Governments, together with the country and started to change as a result of a worldwide impact and application area. Implementation of the simple expansion of the development of techniques, particularly internet tools are easy to learn and mimic the events in the region, as a result of any offer opportunities worldwide, almost all in the world of relative success awakened the region has inspired anti-Government mass movements. Color Revolutions too affected the Arab spring is in the process of Government objections for a variety of different dimensions of the violence, has been a cause of conflicts. Finally, in our country, as seen in the actions of mass movements, Excursion Park democratic demands articulated processes, due to its unique properties, groups can easily crowd violence and conflicts, which makes it worse. For this reason, non-violent anti-Government, civil, democratic objections that the introduction of the concept of Civil Disobedience, which is loud with good understanding of the extremely important. In this study, the first in the world, the emergence of the concept of civil disobedience civil disobedience together with updated examples and milenyumla and the importance of increasing understanding of this concept are the disclosure.