Kameralı kırmızı ışık denetleme sistemlerinin trafik ihlalleri ve çarpışmaları üzerindeki etkisi: Ankara ili örneği
The effect of enforcement of red light systems on traffic violations and crashing: Ankara province example
- Tez No: 376536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM MUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik Denetimleri, Davranış Değişikliği, Kameralı Kırmızı Işık Denetleme Sistemleri, İhlaller, Çarpışmalar, TEDES, Traffic Enforcements, Change in Behaviour, Enforcement of Red Light Camera System, Violations, Collisions, Traffic Electronic Enforcement Systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Trafik denetimlerinin asıl amacı, sürücüler üzerinde davranış değişikliği yaratabilmektir.. Davranış değişikliği yaratabilmenin en önemli yolu, kameralı kırmızı ışık sistemlerinin etkin bir şekilde kullanımı ile sürücülere her zaman denetlendiklerinin izlenimini verebilmektir. Bu çalışma kameralı kırmızı ışık denetleme sistemlerinin hem ihlaller hem de çarpışmalar üzerinde ne gibi etkinliğinin olduğunu ortaya koymaktadır. İhlaller hakkında veriler sistemin kurulmasından öncesi ve sonrası 37 günlük, çarpışmalar hakkında veriler ise 12 aylık süreyi kapsamaktadır. Bu veriler ışığında 20 kavşakta yapılan istatistiki çalışmalar neticesinde ihlallerde %8,07 oranında azalmanın olduğu görülmektedir. Çarpışmalar hakkında yapılan istatistiki çalışmalar neticesinde ölümlü çarpışmalarda %23,08 oranında azalmanın, yaralanmalı çarpışma sayısında %5,23 oranında artışın, maddi hasarlı çarpışmalarda ise %5,88 oranında azalmanın olduğu görülmektedir. Bu bağlamda trafik denetimlerinde caydırıcılığın sağlanması ve buna bağlı olarak etkinliğin oluşturulması için Trafik Elektronik Denetleme Sistemlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of traffic audit routine/control is to create behavioural change on drivers. The most important aspect of attitude change is to give impact of taking drivers continually under control together with effective utilization of camera red light systems. This study establishes grounds to what extent camera red light systems have efficacy on both violations and traffic collisions. Data related to violations contain 37 days period prior to and following the establishment of the system, and 12 months period about collisions. In light of these data, 8,07% decline is observed on violations as a result of the statistic data made in 20 intersections. 23,08% decline in fatal collisions, 5,23% increase in wounded collisions, 5,88 reduction in commisive wasted collisions are seen as a result of the statistical survey carried on traffic accidents. In this context/regard, providing deterrence in traffic audit routines and correspondingly for constituting operative effect, Traffic Electronic Enforcement Systems are required to become prevalent all over Turkey.