1919-1945 Türk dış politikası
  1. Tez No: 376704
  2. Yazar: HAKİM BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, İmparatorluk, Ulus devlet, On foreign policy, empire, nation states
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İmparatorlukların çözüldüğü ve ulus devlet olgusunun yükselişe geçtiği Birinci Dünya Savaşı sonunda İttifak grubunda yer alan Osmanlı İmparatorluğu İtilaf Devletleri'le Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak savaştan çekildi. Osmanlı İmparatorluğu sona ererken yeni Türk devletinin doğuşuna giden yolda verilen mücadelenin en temel ozelliği, emperyalizmi karşısına almasıydı. Kurtuluş savaşı boyunca dış ilişkiler daha çok savaşan devletlerle olurken Lozan'dan sonra ise daha çok Lozanda çözülmeyen konular üzerinde yoğunlaşmış ve“Yurtta Sulh Cihanda Sulh”ilkesiyle hareket edilmiş olası bir savaş durumunda ise çözüm sağlayıcı ittifaklar kurulmaya çalışılmış ve bu ittfaklarla hem sınırlarını güvenliği sağlanmaya çalışılmış hem de askeri ilişkiler geliştirilmiştir. 1939'lardan sonra Almanya'nın ve İtalya'nın saldırgan politikalari dünyayı yeni bir savaş eşiğine getirmiş ve Türkiye bu durumda akılcı politikalarla kendi konumunu belirlemiş dış politikasının geregi olarak savaş dışı kalmayı başarmıştır. Savaş sonrasında ise Türkiye, Sovyet Rusya'dan gelebilecek tehlikeyi bertaraf etmek için Batı kartını kullanarak ABD ve İngiltere taraflı bir politika izlemiştir.
Özet (Çeviri)
Empire of the cases have been resolved and the rise of the nation-state is now at the end of the The Ottoman Empire, which was part of the Central Powers, withdrew from the World War 1 by having the Moudros Treaty during the time ending of the empires' and raising the national states. When The Ottoman Empire was collapsing, the new Turkish state was about to built by fighting against the imperialism. Even though, during The Independence War the Turkish state' relationships were with its enemies, but after the Lausanne Agreement these relationships were motivated with the“Peace at home, peace in the world”principle and mostly about the problems that couldn't be solved at the Lausanne Treaty. Considering a new war option was on the table, the new Turkish state focused to have new allies to be able to protect its border and develop the relationships on the military. For instance, although the offensive policies of Germany and Italy caused a new world war, Turkey could manage to not get involved the war by following the rational foreign policies. After the war Turkey used the western card to have good relationships with the U.S.A. and the U.K. in order to eliminate the threats from Soviet Russia.