Eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği programının paydaş görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluating of the faculty of education class teaching program according to view of stakeholders
- Tez No: 376707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA CİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği programı, içerik, değerlendirme, paydaş görüşleri, Primary School Teaching Program, content, evaluation, stakeholder's views
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmeni lisans programının; programın paydaşları olduğu düşünülen programda okuyan son sınıf öğrencileri, programdan mezun olmuş sınıf öğretmenleri, okul müdürleri, programda ders vermekte olan öğretim elemanları ve il denetmelerinin görüşlerine dayanarak değerlendirmesini yapmaktır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket 105 Sınıf öğretmeni, 14 Okul müdürü, 6 ilköğretim denetmeni, 7 öğretim elemanı 79 son sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 15. programında değerlendirmiş sınıf öğretmenliği programındaki her dersle ilgili yapılan anketten elde edilen veriler ders ders tablolaştırılmış ve dersler hakkında aynen kalmalı, programdan çıkartılmalı, ders saati azaltılmalı ve ders saati artırılmalı şeklinde elde edilen verilerin yüzdelik ve frekans dağılımları ders hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşleri tespit etmekte kullanılmıştır. İlgili ders hakkında aynen kalmalı ve ders saati artırılmalı şeklindeki görüşler olumlu görüş; programdan çıkartılmalı ve ders saati azaltılmalı şeklindeki görüşlerde olumsuz görüş olarak kabul edilmiştir. Alan, meslek ve genel kültür dersleri kendi aralarında hakkında yüzdelik ve frekans dağılımı olumlu yönde yüksek çıkandan en olumsuza doğru sıralanmış ve tablolaştırılmıştır. Tablonun en üst ve en altında kalan dersler hakkında 20 paydaşla yapılan görüşmelerde bunun nedenleri ve bu ders hakkındaki görüşleri sorulmuş bu görüşmelerden elde edilen cevaplar ders hakkında genel bir kanıya varılmasında kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, paydaşların sınıf öğretmenliği programı hakkındaki görüşleri değerlendirilerek programın gelişimine katkıda bulunulacak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is evaluating the primary school teaching licensing program; thought to be the program's stakeholders, attending final year students, teachers who graduated from the program, school principals, instructors who lectures in this program and inspectors of provinces. A survey has been done to 105 primary school teachers, 14 school principals, 6 primary school overseers, 7 instructors, 79 final year students to collect data by the researcher. The data has been filtered at SPSS 15.0 software, data which comed from surveys that has been done about every lecture in primary school teaching program, has been tabulated and results have been used to identify positive and negative views about lectures percentage and frequency distributions of some lectures should stay exactly in program, some should be removed from program, number of lectures should be increased or decreased. It has been regarded that views about the course should be remain, and lectures should be increased have been positive views; it should be plugged from the program and lectures hours were decreased have been negative views. Field, profession and general culture courses to themselves as percentage and frequency distribution in a positive direction toward the most high out of negative has been sorted correctly and tabulated. In the interwievs with 20 stakeholders thats asked the reasons and their opinions with these lectures about courses at the top and bottom of the table, the answers from these conversations have been used to obtain a general notion about the lecture. As a result of research, the stakeholder' s views about the program of primary school teaching have been evaluated to be made to contribute to the development of proposals.