4 Numaralı Name-i Hümayun Defteri transkripsiyonu ve değerlendirmesi: H. 1203-1206 / M. 1788-1792
Transcription and analysis number 4 Book Name-i̇ Hümayun: LC.1203-1206 / 1788-1792 AD.
- Tez No: 376709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Arşiv Kaynakları, Nâme-i Hümâyûn, III.Selim, Ottoman Archives Resources, Nâme-i Humayun, III.Selim
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Osmanlı Arşiv Kaynakları içinde yer alan Nâme-i Hümâyûn Defterleri Osmanlı Devleti'nin siyasi tarihi açısından en önemli kaynaklardandır. Çalışmamda kullandığım 4 numaralı Nâme-i Hümâyun Defteri Hicri 1203-1206 (M.1788-1792) tarihlerini kapsamaktadır. Toplam 54 varaktan oluşan 4 numaralı Nâme-i Hümâyûn Defteri içinde Fransa, Prusya, Rusya ve Danimarka'nın da bulunduğu devletlere gönderilen 100 adet belge bulunmaktadır. Defter içinde Mekke, Medine ve diğer İslam ülkelerine gönderilen yardımlarla ilgili Nâme-i Hümâyûn'lar bulunduğu gibi Osmanlı Devleti'nin siyasi tarihi açısından çok ehemmiyetli olan Ziştovi ve Yaş Antlaşmaları da yer almaktadır. Transkripsiyonunu yaptığım 4 numaralı defter III. Selim dönemi Osmanlı Devleti siyasi durumu ile ilgili de bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Nâme-i Humayun Bookslocated inthe Ottoman ArchivesResources arethe most important resources in terms ofthe political historyof the Ottoman Empire. Number 4 Nâme-i Humayun Book that I used in my study contains dates Hijri1203-1206(1788-1792 AD). Number 4 Nâme-i Humayun Book consists of 54 pages including 100 documents sent to states of France, Prussia, Russia, and Denmark. There were Nâme-i Humayun related to donation sent to Mecca, Medina andotherIslamic countries in book. Also, there were Svishtov and Iasi agreement having great importance in terms of the political history of the Ottoman Empire in book. The notebook 4 thet I transcription, has information about political situation of Ottoman Empire during Selim III. reign