9 Numaralı Nâme-i Hümâyûn Defteri'nin transkribi ve değerlendirmesi (S. 1-115) (H. 1186-1218 / M.1772-1803)
Transcription and analysis Number 9 Book Name-i̇ Hümayun (Page 1-115) (LC. 1186-1218 / 1772-1803 AD.)
  1. Tez No: 376710
  2. Yazar: SONGÜL BEDİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nâme-i Hümâyûn, Nemçe, Rusya, Kırım, emr-i Şerif, Buyruldu, Name-i Humayun, Nemçe (Austria), Russia, Crimean, Emr-i Serif, Buyruldu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Osmanlı Arşivi'nin önemli kaynaklarından biri olan Nâme-i Hümâyûn Defterleri Osmanlı Devleti'nin iç ve dış yazışmaları hakkında birinci elden bilgiler sunarak Osmanlı tarihine ışık tutmaktadır. Ayrıca Osmanlı Devletinin diğer dış devletlerle olan münasebetlerini, onlara karşı izlediği politikaları ve dönem dönem yapılan antlaşmaları da ihtiva etmektedir. Transkrip edilen 9 numaralı Nâme-i Hümâyûn Defteri toplamda Hicri Ca. 1186-S.1218/M.1772-1803 yılları arasını kapsamaktadır. Bunun yanı sıra Nâme-i Hümâyûn'ların hem dış devletlere gönderilen suretleri hem de Osmanlı Devletine cevap olarak gelen suretleri her ikisi de kayıt altına alınmıştır. Bu yönüyle Nâme-i Hümâyûn Defterleri, içerik olarak zengin, bilgi yönüyle güvenilir bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Name-i Humayun Recordings which is one of the important references inform about the internal and foreign correspondence of Ottoman Empire as firsthand and clear up the Ottoman History. In addition, it includes connections of Ottoman Empire with other foreign states, policies and treaties signed from time to time. 9 numbered Name-i Humayun Recording includes totally between August / September 1772 – 1803 years. Moreover both the copies of Name-i Humayun sent to foreign states and acknowledged answers had been recorded. On that sense Name-i Humayun Recordings are reliable references with a rich content.