Takvim-i Vekayi 'nin 1831 - 1834 yılları arası transkripsiyonu
Transcription of Takvi̇m-i̇ Vekayi̇ 1831 - 1834
  1. Tez No: 376715
  2. Yazar: EBRU BENZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Takvim-i Vekayi, İlk Türkçe Gazete, II. Mahmut, Takvim-i Vekayi, First Turkish Newspaper, II. Mahmut
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1167
Özet
Gazete, Dünya tarihinin çeşitli dönemlerinde öncelikle iktisadi, sosyal ve siyasi hayatı etkileyen; kimi zaman da yönlendiren kaynaklardan biridir. 19. yy. da Osmanlı yayın dünyasında oluşturulan gazeteler de kamuyu çeşitli konularda bilgilendirme görevi taşımışlardır. Osmanlı Devleti'nde gazetecilik faaliyeti Batıdan yaklaşık iki yüz sene gecikmeli başlamıştır. Fakat batının aksine Osmanlı da durum biraz farklı işlemiş ve halkın talepleri ve gereksinimleri doğrultusunda değil, Padişahın iradesiyle çıkarılmıştır. Türk basın tarihini ilk Türkçe gazete olan Takvim-i Vekayi ile başlatmak zorundayız. Takvim-i Vekayi üstlendiği haber görevi ile merkezileşmeyi yeniden gerçekleştirmeye çalışan ve Batılılaşma sürecinde olan devletin halkına farklı bakış açıları kazandirmaya çalışmak açısından önemli katkıları olmuştur. Bu da gazetenin döneminin aranılan kaynaklarından biri olmasını sağlamıştır. Araştırmamızda gazetenin ortaya çıkışından başlayarak yaklaşık dört yıllık bir dönemini, dönemde neler olup bittiğini, basına yansıyan yönleriyle yorumlamaya çalıştık .Ayrıca Osmanlı iç ve dış işleri,askeri konular, tayin atama ve ticaret işleri hakkında gazetede yer alan haberlere dayanarak yaptığımız araştırma yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Newspaper is one of the resowce which influences and directs the world's economic, social and political life in various period of the worlds history. Newspapers which were published in 19 th century's Ottoman publication community informed the people related with assorted issues. Journalizm in Otoman sterted almost two hundrend years later then western countries however in contrast to western perspective, the situation was somewhat different in Ottomans Empire.İt is not published in line with the demands and reguirements of the people, it is published with the directions of Sultan's Authority. We are obliged to start Turkish History of journalism with the first Turkish newspaper Takvim-i Vekayi. Takvim-i Vekayi wihch tries to fulfill the re-centralization with the task of curated news has made important contribitions in a process of westernization.As a result of this, newspapers had been one of the most sought resource in it's period İn this study we tried to integrate Takvim- i Vekayi's aproximate four years starting from the emergence and what had happened at that time as mentioned at media. Moreover, it includes in our research which is based on report's of the newspaper that is related with Ottoman' s national and international relations, military issues, assignments and trade jobs.