Bilgi ve medeniyet kaynağı olarak hadis
Hadith as a source of knowledge and civilization
  1. Tez No: 376730
  2. Yazar: HATİCE NURCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, hadis, sünnet, bilgi, medeniyet, medenî davranış, İslam Medeniyeti, Prophet Muhammad, hadith, knowledge, Islamic civilization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Hz. Peygamber (s)‟in söz, fiil ve takrirlerini ihtiva eden hadisler, İslâm‟ın Kur'ân‟dan sonra ikinci temel kaynağıdır. Hadisler, insanların sadece uhrevi yaşantıları için değil aynı zamanda onların dünyevi yaşantılarını da tanzim eden bilgi hazineleridir. Hadisler, Hz. Peygamber‟in yaşadığı döneme, kültür ve medeniyete ışık tuttuğu gibi, sonraki dönemlere de ışık tutmuş, bilgi ve medeniyet kaynağı olmuştur. Bu çalışmamızda; hadislerin, İslamî ilimlere kaynaklık ettiğini, bunun yanı sıra ahlâkî kâideler, hukukî müeyyideler ve ibadetle ilgili esaslar getirdiğini ortaya koyduk. Hadislerin aynı zamanda İslam medeniyetinin temellerini oluşturduğu sonucuna ulaştık. Günümüz ilim dallarının birçoğu hakkında, temel bilgilerin ve metotların, hadislerde mevcut olan bilgiler içerisinde, büyük bir yere sahip olduğunu belirledik. Hadislerin bilimsel yönünün, ilerleyen zaman ve teknoloji ile daha da gün yüzüne çıkacak bilgiler olduğu kanaatine vardık. Hadislerin medeni davranışlara ve medeni insan ölçülerine kaynaklık ettiğini tespit ettik. Dolayısıyla hadislerin geçmişten günümüze İslam medeniyetinin oluşmasında ve gelişmesinde en önemli role sahip olduğu bulgusuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
This study examines hadith in terms of its being the origin of knowledge and civilization. This work has underlinedthat hadith sheds light on the period of the prophet Muhammad and sets up basic principles of Islam and Muslim civilization. Hadith covers all aspects of a Muslim life including morality, legality, rituals etc. Without the light of hadiths, it is almost impossible to live a Muslim life and to understand the holy book, the quran. It is also emphasized that new technological developments will help us to discover the meaning of some hadiths. It is concluded that hadith played an important role in the emergence and the development of the Islamic civilization.