Abbasî Halifesi Ebu'l-Abbas Abullah es-Seffah ve Dönemi
Abbasid Caliph Abu'l-Abbas Abdullah es-Seffah and his period.
  1. Tez No: 376729
  2. Yazar: FARUK İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emevî devleti yıkılma süreci, Abbasî İhtilal hareketi, Ebu?l-Abbas Abdullah es-Seffâh, Abbasî devleti, es-Seffâh dönemi Müessese ve Medeniyet, Umayyad Dynasty?s period of decline, Abbasid Revolution movement, Abu'l-Abbas Abdullah es-Seffâh, Umayyad Dynasty, es-Seffah period Institution and Civilization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın konusu Abbasîlerin ilk Halifesi Ebu?l-Abbas Abdullah es-Seffâh ve dönemidir. Amaç, Ebu?l- Abbas Abdullah es-Seffah ve dönemini aydınlatmaktır. Çalışmada, Emevî devletinin son döneminde, Abbasi Devletinin kuruluşu esnasında Şiâ, Havariç, Mürcie, Mu?tezile ve Mevalî gibi dinî ve siyasî grupların tespiti yapılarak, bu dinî ve siyasî grupların iki önemli özelliği ortaya konulmuştur. Bu süreçte, Emevî devletinin yıkılmasında olumsuz, Abbasî devletinin kuruluş aşamasında olumlu yönde rollerinin olduğu tesbit edilmiş ve bunların açıklaması yapılmıştır. Ayrıca Abbasî İhtilali sürecinde İhtilalin lideri Muhammed b.Ali, oğlu İbrahim b.Muhammed Ali ve Aksiyon adamı Ebu Müslim?in İhtilaldeki rolleri üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, bazı sonuçlar ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, üstlendikleri roller itibariyle, Muhammed b.Ali İhtilale liderlik etmiş, oğlu İbrahim İhtilali devam ettirmiş, Ebu Müslim de geniş alanlara yaymıştır. Aynı zamanda bu süreç ?Abbasi İhtilalinin? de tanımlandığı süreç olmuştur. Çalışmada, Abbasî devletinin kuruluş aşaması, ilk Abbasî halifesi Ebu?l-Abbas Abdullah es-Seffah?ın hayatı ve dönemi üzerinde geniş bir çalışma yapılmıştır. Es-Seffah?ın yalnızca intikam alan, kan döken bir Halife olmadığı tespit edilmiştir. Zirâ es-Seffah`ın halkına karşı merhametli, halkına bol bol ihsanda bulunan yönü de tespit edilerek bunlar detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bunun yanında es-Sefah?ın Müessese ve Medeniyet alanındaki çalışmaları ortaya konulmuştur. Onun Müessese ve Medeniyet alanına eğilmesi bu dönemin sadece dinî ve siyasî gelişmelerden ibaret olamayacağını, dar bir perspektiften bakılamayacağını göstermiştir. Sonuç itibariyle, konu bütünlük içerisinde sunularak, İhtilalin hazırlık safhası, İhtilalin devlet organizasyonuna dönüşmesi ve es- Seffah dönemi detaylıca vurgulanarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the Abbasid Caliph Abu'l-Abbas Abdullah es-Seffah and his period. The purpose is to enlighten Abu'l-Abbas Abdullah es-Seffah and his period. In the study, two important characteristics of political and religious sects such as the Shi?a, the Havaric, Murci?ah, Mu?tazilah and Mevali have been presented by identifying these sects in the establishment of Abbasid Dynasty. During this period, it was ascertained that these sects had negative effects on the fall of Umayyad Dynasty and had positive effects on the establishment of Abbasid Dynasty; these effects were then explained. Moreover, some particular results were presented by examining the necessary points of the roles of Muhammed b.Ali the leader of the revolution in the Abbasid Revolution period, his son Ibrahim b.Muhammed Ali and Abu Muslim on the revolution. In this regard, Muhammad b.Ali led the revolution, his son Ibrahim maintained and Abu Muslim spread it to a wide field regarding the roles they took .This period was also the period when ?The Abbasid Revolution? was defined. In the study, an extensive research was conducted on the process of Abbasid Dynasty Revolution, the life of the first Abbasid caliph Abu'l-Abbas Abdullah es-Seffah and his period. It was determined that As-Seffah was not a revenger and blood shedder caliph. On the contrary, he was merciful and endower towards his people, which were all confirmed and explained in detail. Besides, As-Seffah?s studies on Institution and Civilization were revealed. The fact that he addressed toward Institution and Civilization demonstrated that this period did not only consist of religious and political developments and that it was not to be evaluated by a narrow point of view. As a result, the preparation phase of the revolution, transition of the revolution into a state organisation and As-Seffah period were all outlined in details and presented in coherence.