Nazilli devlet hastanesi'nde çalışan hemşirelerin mesleki otonomileri ve etkileyen faktörler
The professional autonomies of nurses working in the state of Nazi̇lli̇ hospital and the affecting factors
  1. Tez No: 376859
  2. Yazar: SEBAHATTİN YETİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Otonomi, hemşire, mesleki otonomi, değerlendirme, Autonomy, nurse, professional autonomy, evaluation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Nazilli Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin mesleki otonomilerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Nazilli İlçe Devlet Hastanesi'nde 03.06.2013- 19.08. 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Nazilli İlçe Devlet Hastanesi'ndeki 194 hemşire oluşturmuş, örneklem seçimine gidilmeden evrenin tümüne ulaşmak hedeflemiş, ancak araştırmayı kabul eden 184 hemşire (%94,8) örneklemi oluşturmuştur. Veriler, demografik veri formu ve Shutzenhofer (1992) tarafından geliştirilmiş, ülkemiz için geçerliliği ve güvenilirliği Saraçoğlu (2010) tarafından yapılan“Hemşirelik Aktivite Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırma verileri, standart sapma, ortalama, frekans dağılımı, Kolmogorov Smirnov testi, Oneway ANOVA testi ve student-t testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin, %29,3'ü dâhili klinikler hemşiresi, %51,1'i ön lisans mezunu ve %59,2'si 17 yıl ve üzeri süredir çalışmaktadır. Hemşirelerin, %50,5'i günde 11 hasta ve üzerine bakım vermekte, %43,5'i ayda 6-10 nöbet tutmakta ve %55,4'ü servis hemşiresi olarak çalışmaktadır. Hemşirelerin %61,4'ü mesleki dergi/yayın takip etmemekte, %71,7'si mesleki kongre/kurslara katılmakta ve %81'inin mesleki bir derneğe üyeliği bulunmamaktadır. Hemşirelerin %62'si mesleğinden memnun olduğunu, %64,7'si mesleki amaçlar doğrultusunda rollerini“kısmen”yerine getirebildiğini ve %50,5'i mesai saatleri içerisinde en fazla hemşirelik bakımı uygulayabildiğini belirtmiştir. Hemşirelerin, Hemşirelik Aktivite Ölçeği (HAÖ) puan ortalaması 158,36±29,72 olarak bulunmuş ve otonomi düzeyleri orta seviye (121-180 puan arası) olarak değerlendirilmiştir. Hemşirelerin, çalıştıkları klinikler, eğitim durumları, çalışma süreleri, günlük bakım verdikleri hasta sayısı, aylık nöbet sayıları, mesleki statüleri, mesleki dergi/yayın takip etme durumları, mesleki kongre/kurslara katılma durumları, mesleki derneğe üye olma durumu, mesleğinden memnun olma durumu, mesleki amaçlar doğrultusunda rollerini yerine getirebilme durumu ve çalışma saatleri içerisinde en fazla yaptıkları işler ile HAÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This study has been carried out as descriptive research with the object of determining professional autonomy of nurses working at Nazilli Public Hospital and factors affecting it. The study was conducted between 03.06.2013 and 19.08.2013 at Nazilli Public Hospital. 194 nurses working at Nazilli Public Hospital constituted the research population, it was aimed to reach out all population without choosing sample however 184 nurses (%94,8) formed the sample group. Data were developed by demographic data form and Shutzenhofer (1992), validity and reliability for our country were achieved by“Nursery Activity Scale”done by Saraçoğlu (2010). Research data were evaluated using standard deviation, mean, frequency distribution, Kolmogorov Smirnov test, oneway ANOVA test and student-t test. Of the nurses participated in the study, %29,3 were internal clinic nurse, %51,1 had associate's degree and %59,2 had been working more than 17 years. %50,5 of the nurses were caring more than 11 patients daily, %43,5 of them were on 6-10 guard duties monthly and %55,4 of them were working as unit nurse. %61,4 of the nurses didn't subscribe to any professional magazine/publication, %71,7 of them had been attending to professional congress/courses and %81 of them had no any professional association membership. %62 of the nurses stated they were happy with their profession, %64,7 of them indicated they had been filling their roles“partly”in parallel with their professional goals and %50,5 of them remarked they most frequently could do nursery care within working hours. Average score of the nurses according to Nursery Activity Scale (NAS) is 158,36±29,72 and autonomy level of them has been considered to be intermediate (between 121 and 180). No statistically significant different has been found between their average NAS score and clinics the nurses work, their education levels, working hours, number of patients they care daily, number of guard duties they have monthly, subscription to professional magazine/publication and association, participation to professional congress/courses, satisfaction with their professions, filling their roles in parallel with their professional goals and the most frequently works they do within the working hours (p>0,05).