Doğum sonrası konforun annelerin güvenlik hislerine etkisi
The effect of postpartum comfort on mothers' sense of security
- Tez No: 797536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası dönem, Ebelik, Güvenlik hisleri, Konfor, Comfort, Midwifery, Postpartum period, Sense of security
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı doğum sonrası konforun annelerin güvenlik hisleri üzerine yordayıcı bir faktör olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif, analitik-kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Nisan-Aralık 2021 tarihleri arasında Nazilli Devlet Hastanesi Doğum Servisi'nde yatan, vajinal yolla ve sezaryen ile doğum yapmış anneler oluşturmuştur. Örnekleme evrenden gelişigüzel örnekleme ile seçilen, araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan, 200 sezaryen, 200 vajinal yolla doğum yapmış toplam 400 anne dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından annelerin sosyodemografik ve obstetrik özelliklerini sorgulamak amacıyla hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile“Doğum Sonrası Konfor Ölçeği”(DSKÖ) ve“Annelerin Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği”(ADSGHÖ) kullanıldı. Veriler; tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde) ile ifade edilmiş, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, korelasyon, çoklu regresyon ve ki kare analizleri ile test edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin; en çok %48,3'ünün ortaokul mezunu, %81,5'inin ilçe merkezinde yaşamakta, yaş ortalamaları 27,01 ± 5,19'dur. Annelerin %71,3'nün son gebeliğini istediği ve canlı doğum sayısı ortalamalarının 2,06 0,93 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan annelerin DSKÖ puan ortalamaları incelendiğinde; konfor toplam puan ortalamasının 3,03±0,19, fiziksel konfor alt ölçeğinin 3,38±0,29, psikospiritüel konfor alt ölçeğinin 1,47±0,20, sosyokültürel konfor alt ölçeğinin ise 4,02±0,34 olduğu belirlenmiştir. ADSGHÖ toplam puan ortalaması 65,82±6,63, alt ölçeklerinden güçlendirici davranışlar puan ortalaması 22,28±3,18, genel iyilik puan ortalaması 17,55±2,15, aileye bağlılık puan ortalaması 15,28±1,78, emzirme puan ortalaması10,71±2,05 olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde DSKÖ toplam puanının ADSGHÖ toplam puanını %16,6 (R 2 =0,166) oranında 10 yordadığı, psikospiritüel ve sosyokültürel konfor alt ölçeklerinden alınan puanlar eklendiğinde bunun%31'e (R 2 =0,310) yükseldiği saptanmıştır. Sonuç: Annelerin doğum sonrası güvenlik hislerini konfor düzeyleri %16,6 oranında yordamaktadır. Buna psikospiritüel ve sosyokültürel konfor eklendiğinde yordama oranı %31'e yükselmektedir. Doğum sonrası anne ve yenidoğan sağlığının yükseltilmesinde yeterli konforun sağlanmasına yönelik ebelik bakımının sağlanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is to examine the predictive factor of postpartum comfort on mothers' sense of security. Material and Methods: The research was conducted in a prospective, analytical-sectional type. The population of the study consisted of mothers who were hospitalized in the Nazilli State Hospital Obstetrics Departmant between April and December 2021 and gave birth by vaginal or cesarean section. A total of 400 mothers, who were selected by conviencing sampling from the sampling population, who met the inclusion criteria of the study, 200 cesarean section and 200 vaginal birth were included“Personal Information Form”prepared by the researchers in order to question the sociodemographic and obstetric characteristics of the mothers in data collection and“Postpartum Comfort Scale”(PPCS) and“Mothers Postpartum Sense of Security Scale”(MPSS) were used. Data; expressed with descriptive statistics (number, percentage), independent samples t test, correlation, multiple regression and chi-square analysis. Conclusion: The mothers participating in the study; the most 48,3% of them were secondary school graduates, 81.5% of them lived in the district center, their average age was 27.01±5.19. It was found that 71.3% of mothers wanted their last pregnancy and the average number of live births was 2.06±0.93. PPCS mean scores of the mothers participating in the study were examined; it was determined that the total comfort score average was 3.03±0.19, the physical comfort subscale was 3.38±0.29, the psychospiritual comfort subscale was 1.47±0.20, and the sociocultural comfort subscale was 4.02±0.34. MPSS total score average 65.82±6.63, reinforcing behaviors mean 22.28±3.18, general well-being 17.55±2.15, family loyalty mean score 15.28±1.78 and breastfeeding score mean was calculated 10.71±2.05. It was found that the total score of PPCS predicted the total score of MPSS by 16,6% (R 2 =0,166), and when the 12 scores from the psychospiritual and sociocultural comfort subscales were added, it increased to 31% (R 2 =0,310). Results: Comfort levels of mothers predict their sense of security after childbirth by 16,6%. When psychospiritual and sociocultural comfort is added to this, the prediction rate increases to 31%. It is important to provide midwifery care to ensure adequate comfort in increasing maternal and newborn health after birth.