Aydın ilinde tüketilen yemeye hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinlerinin ELISA yöntemi ile tespiti
The species idendification of mince meats used in pies, lahmacun and pita which sold as ready for consumption in province of Aydin, is made with elisa method
- Tez No: 376876
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖMER GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Food Engineering, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: ELISA, tür tayini, gıda analizleri, et karışımları, ELISA, species identification, food analysis, mixtures of meat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Aydın ilinde satışa sunulan, paketli ürün olmadıkları için etiket bilgisine sahip olmayan veya seyyar olarak açıkta satılan yemeye hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitli satış noktalarından tesadüfi örnekleme yoluyla farklı zamanlarda toplanan tüketime hazır 90 numune (25 pide, 35 börek ve 30 lahmacun) toplanmıştır. Tüketime hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinleri ELISA yöntemi ve türe spesifik kit kullanımı ile belirlenmiştir. Çalışmada satış noktalarının uygun fiyatlar sunabilmek adına, düşük maliyetli hammadde (kıyma) arayışı ve dolayısıyla çeşitli tür karışımlarından oluşan veya ucuz maliyetli at ve domuz gibi tür etlerinin kullanılma ihtimali değerlendirilmiştir. Analizi yapılan örneklerin standartlara uygun şekilde sığır etinden yapıldığı ve hileli et kullanımının olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to search the species determination of minced meats used in ready-to-eat pies,lahmacun and Turkish Pizza which unpackaged so has no label information or sold by a hawker in Aydın province. For this purpose, 90 samples (25 Turkish Pizzas, 35 ready-to-eat pies and 30 lahmacuns) supplied from various point of sales with random sampling at different times. The species determination of minced meats used in ready-to-eat pies, lahmacun and Turkish Pizza have detected by using ELISA technique and type-specific kit. In the study of point of sales in order to offer reasonable prices, low-cost raw materials (minced meat), and hence the search for various types of mixtures or low-cost type of meat, such as the possibility of using horses and pork were evaluated. Analyzed samples identified made from beef meat in accordance with standards and free of fraudulently meat use.