Nazal polipozisin etiolojisinde TGF-B1'in rolü
The role of TGF-B1 in nasal polyposis etyology
  1. Tez No: 376961
  2. Yazar: EVRİM DAMÇAYIRI YENİEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EYİBİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: TGF-ß1, doku eozinofilisi, Nazal Polipozis, TGF-ß1, tissue eosinophilia, Nasal polyposis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nazal polipozis; paranazal sinüslerin ve burundaki müköz membranların etyolojisi tam olarak anlaşılamamış kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Etiopatogenezinde bir çok neden suçlansa da olguların çoğunda artmış doku eozinofilisiyle beraber artmış enflamatuar mediyatörlerin varlığı dikkat çekicidir. Bu mediatörlerden önemli bir tanesi de potent proinflamatuar sitokin olan TGF-ß1 `dir.Literatürde ilk yapılan çalışmalarda nazal polip dokularında kontrollere göre TGF-ß1'in daha fazla bulunduğu yönünde çalışmalar varken, son çalışmalarda ise tam tersi sonuçlar bildirilmektedir.Bu çalışmanın amacı nazal polipli olgularda polip dokusundaki TGF-ß1 düzeyi ile sağlıklı hastalardaki nazal mukozada bulunan TGF-ß1 düzeyinin immünohistokimyasal yöntemle karşılaştırmaktır.Çalışmaya 40 hasta alınmıştır. Çalışma grubunu, astım, alerjik, inflamatuar hastalık hikayesi bulunabilen, sistemik steroid tedavisi almamış 20 nazal polip hastası oluşturmuştur. Kontrol grubu ise astım, alerjik, inflamatuar hastalık hikayesi olmayan, septum deviasyonu nedeniyle nazal cerrahi planlanan 20 hasta tarafından oluşturulmuştur.Hematoksilen-eozinle doku boyamasında nazal polipli olgularda eozinofili ile ödem arasında pozitif yönde ilişki varken kontrol grubunun hiçbirinde ödem tespit edilmedi.İmmünohistokimyasal boyamada çalışma ve kontrol grupları karşılaştırıldığında epitelyum, gland, fibroblast boyanması arasında istatistiki olarak önemli fark bulunmamıştır.İmmünohistokimyasal boyama ile inflatuar hücrelerin boyanması çalışma grubunda kontrol grubuna göre fazladır ve bu istatistiki olarak anlamlıdır.Sonuç olarak TGF-ß1 başında olmasa da diğer mediatörler ile nazal polip etiopatogenezinde rol oynayabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nazal polyposis is a chronic inflamatuar disease of paranasal sinuses and mucosal membranes wich is unknown etiology. Although pathogenesis are still a matter of discussion. There is an increased eosinophilia with incrased inflamatuara mediator in the most cases. The most importent mediator is potent proinflammatory cytokine is TGF-ß1.The first studies have showed that TGF-ß1 is increased in polypoid tissue rather than control but in the recent studies showed opposite.İn this study we aimed to compare TGF-ß1 levels in the polyposis tissue and control mucosal membranes by immunohistochemical methods.Forty patients included into this study. Twenty patients in the study group have one of these; asthma, allergic inflammatory disease an none of them have steroid therapy twenty patients in the control group have not asthma, allergic inflammatory disease story and who planned nasal sugery for septal deviation.There is a possitive correlation between eosinophilia and edema in polypoid tissue with hematoxylin-eosin stain but in the control group the edema was not detectable.There is not statistically significant difference in epithelium, gland, fibroblast with immonohistochemical stain between control and study group.İnflamtuar cells are showed incrased stain pattern in study group more then control group with immonohistochemical stain. This is statistically significiant.As a result we though that TGF-ß1 is not only with the ather mediators can have a role in nasal polyposis ethiopatogenesis.