Üremik hastalarda oksidatif stresin yoğunlaştırılmış soluk havasındaki 8 izoprostan düzeyi ile değerlendirilmesi
Assessment oxidative stress via measurement the level of 8-isoprostane in exhaled breath condensate in patients with uremia
  1. Tez No: 376978
  2. Yazar: BİNNUR ŞENGEZER TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA MURAT YELKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic Kidney Disease, oxidative stress, 8-isoprostane
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kronik böbrek yetersizliği (KBY), glomerüler filtrasyon hızının (GFH) azalmasına bağlı, böbreğin temel fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak bozulmasıyla kendini gösteren ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalıkta, böbreklerdeki fonksiyon kaybını açıklamak üzere önerilen mekanizmalardan biri de oksidatif strestir (OS). Serbest oksijen radikalleri (SOR) ile antioksidan savunma bir denge halindedir ve dengenin bozulması OS'e neden olur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, artmış SOR'un, birçok hastalığın patogenezinde rol aldığını göstermiştir. KBY'de OS'in arttığı gösterilmiş olmasına rağmen, nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada, farklı evrelerdeki KBY'li hastaların OS düzeyleri, non-invaziv bir yöntem olan yoğunlaştırılmış soluk havasında 8-izoprostan düzeyi ölçülerek değerlendirildi. Çalışmamıza evre 2, 3 ve 4 KBY'li 84 hasta (yaş ortalaması 55,7±14,8 yıl; 42 kadın ve 42 erkek) alındı. Sonuçta, KBY evresi ilerledikçe, oksidatif stresin bir göstergesi olan 8-izoprostan düzeylerinin, non-invaziv bir yöntem olan yoğunlaştırılmış soluk havasında yükseldiği gösterildi.Anahtar Kelimler: Kronik Böbrek Yetersizliği, Oksidatif Stres, 8-İzoprostan
Özet (Çeviri)
Chronic Kidney Disease (CKD), due to decrease glomeruler filtration rate, is characterized by an irreversible deterioration of renal function that progresses renal disease. In this disease, one of the mechanisms proposed to explain the loss of kidney function is oxidative stress (OS). Free oxygen radicals (FOR) is in a balance with antioxidant defense and imbalance causes the OS. Recent studies, show that increased FOR role in the pathogenesis of many diseases. The increase of OS in CKD has shown, although the reasons are not fully understood yet. In this study, OS levels in different stages of patients with chronic renal failure, a non-invasive method was assessed by measuring 8-isoprostane levels in non-invasive method of exhaled breath condensate. Study, 84 patients with stage 2, 3 and 4 CKD (mean age 55.7 ± 14.8 years, 42 female and 42 male) were included. As a result, the stage of CKD progresses, 8-isoprostane levels, an indicator of OS, in exhaled breath condensate of non-invasive method was shown increased.