Doğum öncesi bakım memnuniyeti ve hasta beklentileri ölçeğinin Türkiye'deki geçerlik güvenirlik çalışması
Reliability and validity study of the patient expectations and satisfaction with prenatal care instrument in Turkey
- Tez No: 377024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TAŞÇI DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Güvenirlik, Geçerlik, Doğum Öncesi Bakım, Beklenti, Memnuniyet, Reliability, Validity, Expectations, Satisfaction, Prenatal Care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, gebe kadınların doğum öncesi bakıma ilişkin memnuniyet ve beklentileri üzerine Omar ve arkadaşları tarafından oluşturulmuş olan“Doğum Öncesi Bakım Memnuniyeti ve Hasta Beklentileri Ölçeği”nin Türkçe 'ye uyarlanarak, Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğinin yapılmasıdır. Bu metadolojik araştırma, Ekim 2013- Şubat 2014 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve S.DÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi kadın-doğum polikliniklerine muayene olmak için başvuran 167 gebe ile yapılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonu çeviri-geri çeviri tekniği kullanılarak yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini istatistiksel olarak tespit etmek için doğrulayıcı faktör analizi tekniği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini tespit etmek amacıyla Cronbach's Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Sonuç olarak Doğum Öncesi Bakım Memnuniyeti ve Hasta Beklentileri Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun gebe kadınların doğum öncesi bakıma ilişkin memnuniyet ve beklentileri ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test reliability and validity of the Turkish version of the Patient Expectations And Satisfaction With Prenatal Care Instrument (PESPC). This instrument was developed in 2001 by Omar at al. To measure women's expectations and satisfaction with their prenatal health care. This metodological descriptive study involved a total of 167 volunteered pregnant women who admit to the Isparta Obstetrics and Gynecology Hospital and Süleyman Demirel University Research and Application Hospital for examination, between October 2013 and February 2014 the dates. All data collected by authors during face-to face interviews. The Turkish version of the instrument has been traslated using a back-translation technique. Confirmatory factor analysis has been used to determine the construction validity of the instrument. The internal consistency has been used to determine the reliability of the instrument. As a result the Patient Expectations And Satisfaction With Prenatal Care Instrument of the Turkish version o be a reliable and valid means to measure expectations and satisfaction for prenatal care in pregnant women.