Suça karışan bireylerde çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif yaşantıların sıklığı
The prevelance of childhood trauma and dissociative experiences among adult offenders
- Tez No: 377036
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN KONUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Adli Tıp, Dissosiyatif Yaşantılar, Çocukluk Çağı Travmaları, Suç Davranışı, Cezai Ehliyet, Psychology, Forensic Medicine, Dissociative Experiences, Childhood Trauma, Crime and Criminal Behavior, Criminal Responsibility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, suça karışan bireylerde Çocukluk Çağı Travmaları ve Dissosiyatif Yaşantıların Sıklığı'nı araştırmaktır. Bu amaçla, T.C.Adalet Bakanlığı İstanbul Adli Tıp Kurumu 4.İhtisas Kurulu'na gönderilen şüpheli ve tutuklular üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden kimselere Klinik ve Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) ve Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) verilmiştir. 150 kişi ile yüzyüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan 25 kişi sadece Klinik ve Sosyodemografik Veri Formu'nu doldurmuştur. 51 kişi ise tüm ölçek bataryasını doldurmuştur. Elde edilen bulgular ile Frekans ve Dağılım Analizleri, Deskriptif Analizler, Varyans ve Korelasyon Analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcıların %30'unda (23 kişi) Dissosiyatif Yaşantılar Puanı anlamlı derecede yüksek olarak bulgulanmış olup; katılımcıların Çocukluk Çağı Toplam Travma Puanı ile Dissosiyatif Yaşantılar arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Çalışmamızda Çocukluk Çağı Travmaları ve Dissosiyatif Bozuklukların insan psikolojisine, bilinç, irade ve davranışlarına etki eden yönleri açıklanmış olup, suç davranışına yön verebilen nitelikleri üzerinde durulmuştur. Bu nedenle adli sistemin, Dissosiyatif süreçleri değerlendirmek üzere yapılandırılmış ve değişmeyen bir yaklaşıma ihtiyacının olduğu söylenebilir
Özet (Çeviri)
The aim of this study to observe the prevalence of Childhood Trauma and Dissociative Experiences among adult offenders. The research were gone through with suspects and arrestees who are sent to Assembly of the Council of Forensic Medicine 4th Special Board (Forensic Psychiatry) and the Department of Psychiatric Observation, by court order. Clinical and Sociodemographic Data Form, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) and Dissociative Experiences Scale (DES) were extended to 150 participants. A statistical evaulation were made on the research findings. According to the results of the research, % 30 of the participants have significantly high DES Score. A reggression analysis were done to find out the effect of Childhood Trauma and Personal Informations on Dissociative Experiences. Accordingly, childhood physical abuse and childhood sexual abuse experiences are increasing the participants total score of DES. The research is explaining the impact factors of“Childhood Traumas and Dissociative Disorders”on human psychology, consciousness and will behaviours, besides emphasising the qualifications of“Childhood Traumas and Dissociative Disorders”which direct the crime and criminal behavior. It is inevitable to express that Dissociative Experiences, as essential tables, have to be evaulated in forensic occasions by considering the prevelance of them. It is obligatory to test the reliability and validity of the Dissociative Experiences Scale (DES) instrument in forensic occasions.