Timus cerrahisinde öngörülebilir tedaviler ve sonuçları
The predictable treatments and results of the thymus surgery
  1. Tez No: 377086
  2. Yazar: BEKİR ELMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TUNÇÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Timoma, Miyastenia gravis, Ekstended timektomi, VATS, Thymoma, Myastenia Gravis, Extended Thymectomy, VATS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
AMAÇ: En sık timektomi endikasyonları timoma ve MG'tir. Timik neoplazide cerrahinin hedefi invaziv ve metastatik hastalığı da içeren tam rezeksiyon, MG'deyse antikor yapımının ortadan kaldırılmasıdır. Çalışmamızda çeşitli sebeplerle timektomi uygulanan hastaları geriye dönük olarak inceleyerek timomalarda sağkalım analizlerini araştırmak ve MG'de timektominin tedaviye katkısını araştırmak, minimal invaziv yöntem ile açık timektomiyi kıyaslayarak cerrahi yaklaşımı sorgulamak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde Şubat 1998–Nisan 2014 tarihleri arasında timektomi uygulanan 80 hasta alınmıştır. BULGULAR: Çalışmamızdaki 80 hastanın 37'si değişik histopatolojik tiplerde timoma, 4'ü timik karsinom tanısı almıştır. Hastaların 42'si (%52,5) MG'lidir. MG olsun ya da olmasın timomalı hastaların büyük çoğunluğuna MS ile yaklaşılmıştır. Timomalı hastalarda ortalama yaşam süresi 155,2±14,5 ay ve 5 yıllık sağkalım olasılığı %82,9 olarak hesaplanmıştır. Timik karsinomlu 4 hastaya ekstended timektomi uygulanmış, takipte nüks saptanmamıştır. Timik maligniteli bazı hastalarda, invazyon nedeniyle bazı anatomik yapılara rezeksiyon uygulanmıştır. MG tanılı hastalarda en sık MS, son yıllarda non-timoma MG'de VATS uygulanmıştır. MG'de timektomi tam remisyon, iyileşme ve miyastenik krizin azalmasını sağlamıştır. SONUÇLAR: Timomada, histopatolojik tiple birlikte en önemli prognostik faktör invazyon durumu ve rezeksiyonun genişliğidir. Tam bir rezeksiyonun sağlanabilmesi için MS en önemli yaklaşım yöntemidir. Timomada ve timik karsinomda RT ve KT uygulamaları cerrahiyle birlikte uzun sağkalım ve daha az nüks ile birliktedir. MG hastalarında tam remisyon, iyileşme veya hastalığın kötüleşmemesi için timektomi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Thymoma and MG are the most frequent indications for thymectomy. At thymic neoplasms the purpose of the surgery is; complete resection including invazive and metastatic diseases, at MG the purpose is the elimination of the antibody production. In study we aimed that, by retrospectively reviewed patients who underwent thymectomy for various reasons, to investigate survival analyses of thymomas, and to query surgical approach by comparing minimally invasive method with open thymectomy. MATERIAL AND METHODS: 80 patients' who thymectomy were performed at the Depertment of Thoracic Surgery, School of Medicine, University of Gaziantep between February 1998-April 2014 datas were analyzed retrospectively. FINDINGS: 37 of 80 patients in our study have different histopatological types of thymoma, and 4 patients have thymic carcinoma diagnosis. 42 patients (52,5%) have MG diagnosis. The majority of patients who has thymoma with MG or not, has been approached with MS. Average survival in patients with thymoma 155.2 ± 14.5 months and 5-year survival probability was calculated as 82.9%. 4 patients with thymic carcinoma have been applied ekstended thymectomy, no recurrence was detected during follow-up. In some patients with thymic malignancies, resection was applied to some anatomical structures due to the invasion. MS has been applied most frequently in patients diagnosed with MG, VATS has been applied in patients with MG diagnosis without thymoma in recent years. Thymectomy in MG leds to complete remission, improvement and decreases myasthenic crisis. RESULTS: The most important prognostic factors for the thymoma are; histopatological type and invasion status and extent of resection. Median sternotomy is the most important method for the complete resection. RT and CT treatments with surgery provides long survival and less recurrence for thymoma and thymic carcinoma. Thymectomy should be applied for complete remission, improvement or not worsening of the disease.