Serebrovasküler enfarkt hastalarında çekilen beyin bilgisayarlı tomografi'de ölçülen optik sinir kılıf çapı ile mortalite ilişkisi
The relationship between optic nerve sheath diameter measured on computerized tomography and mortality in patients with cerebrovascular infarction
  1. Tez No: 377137
  2. Yazar: MEHMET AKİF ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler enfarkt, Başlangıç Bilgisayarlı Beyin Tomografi, Optik sinir kılıf çapı, Cerebrovascular infarct, Initial Brain Computerized Tomography, Optic nerve sheath diameter
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Acil Servise başvuran iskemik inmeli hastaların başlangıç Beyin Bilgisayarlı Tomografi (BBT) görüntülerinde optik sinir kılıf çapları (OSKÇ) ölçümü ile National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glaskow Koma Skalası(GKS) arasında mümkün olabilecek korelasyonu ve mortalite ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine ekim 2012 ile ekim 2014 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü yetişkinlerden Acil Servis'te değerlendirilmeleri sonucunda akut iskemik inme tanısı alan hastalar vaka çalışma grubu(n:70) olarak alındı. Akut inme dışı klinikler ve inme taklidi klinikleri ile Acil Servise başvuran nörolojik değerlendirme ve nöroradyolojik görüntülemeler ile akut inme tanısı almayan ve dışlanma kriterlerini karşılayan hastalar kontrol grubu(n:73) olarak alındı. Hastaların klinik bilgileri, demografik verileri, laboratuvar verileri, NIHSS ve GKS skorları retrospektif olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enlil-HIS versiyon 3.0 hastane bilgi yönetim sisteminden(HBYS), radyolojik ölçümleri Enlil-PACS radyolojik görüntüleme sistemi üzerinden program ölçüm teknikleri kullanılarak retrospektif olarak kayıt edilmiştir. Çalışma grubu ve kontrol grubundaki hastaların optik sinir kılıf çapı (OSKÇ); Acil Servise başvurularında yapılan başlangıç BBT görüntülerinden güncel literatürde belirtildiği şekilde, her iki gözde optik disk çıkış yerinin 3 mm arkasından ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya toplam 143 hasta dahil edildi. Vaka grubunda 70 hasta, kontrol grubunda 73 hasta mevcuttu. Vaka grubu hastaların (n:70) yaş ortalaması 72.1±12.9(32-95), % 51.2'si kadın, % 48.8'i erkekti. Kontrol grubu hastaların (n:73) yaş ortalaması 68.9±10(35- 88), % 53.7'si kadın, % 46.3'ü erkekti. Vaka ve kontrol grupları arasında cinsiyet dağılımı ve cinsiyete göre yaş ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.437). Çalışmada ilk ölçülen ortalama sistolik kan basıncı ortalaması vaka grubu hastalarda 144.9±27.7 mmHg, kontrol grubu hastalarda 124.7±21.2 mmHg idi. Ortalama diyastolik kan basıncı ortalaması vaka grubu hastalarda 84.09±17.8 mmHg, kontrol grubu hastalarda 77.47±13.7 mmHg tespit edildi. Bu sonuçlara göre vaka grubu hastalar ile kontrol v grubu hastaların tansiyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (sistolik p=0.01,diyastolik p=0.01). Eşlik eden hastalıklar açısından vaka grubunda HT %56.1, geçirilmiş SVO %35.6, DM % 30.1, KAH %21.9, AF %15.0, kontrol grubunda HT %42.4, geçirilmiş SVO %13.6, DM %13.6, KAH %23.2, AF %12.3 olarak tespit edilmiştir. Vaka ve kontrol grupları eşlik eden hastalıklar açısından benzer komorbid durumlara sahipken vaka ve kontrol grupları arasında HT, geçirilmiş SVO ve DM gibi risk faktörleri açısından istatistiki anlamlı fark tespit edilmiştir. Çalışmamızda inme yakınmalarının başlaması ile hastaneye başvuru saati arasındaki geçen süre ortalaması 11.7 (1-25 ) saat olarak tespit edilmiştir. Vaka grubu hastaların ilk 3 saat içerisinde hastaneye başvuru oranı % 35.7 (n:25) olarak tespit edilmiştir. Çalışmada BT'de ölçülen ortalama OSKÇ değerleri vaka grubu hastalarda sağ göz için 5.52±0.76 mm, sol göz için 5.79±0.85 mm; kontrol grubu hastalarda ise sağ göz 5.04±0.52 mm ve sol göz için 4.95±0.58 mm tespit edildi. Bu sonuçlara göre vaka grubu hastalar ile kontrol grubu hastaların sağ ve sol ortalama OSKÇ değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (sağ OSKÇ p=0.01, sol OSKÇ p:0.01). Vaka grubu hastaların ortalama hastanede kalış süresi 16.1 gün, ortalama yoğun bakım kalış süreside 13.7 gün olarak tespit edildi. Vaka grubu hastaların ortalama NIHSS puanı 9, ortalama GKS skoruda 14 olarak tespit edildi. Vaka grubu hastalarda heriki göz ortalama OSKÇ değerleri ile exitus olan hastalarla olmayan hastalar arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (sağ OSKÇ p=0.84, sol OSKÇ p=0.73). Hastaların %54.3'ü taburcu, %12.9'u exitus, %22.9'u dış merkeze sevk, %8.6'sı kendi isteği ile taburcu olmuştur. Sonuç: İskemik inmeli hasta grubunun, kontrastsız bilgisayarlı beyin tomografi görüntülerinde optik sinir kılıf çapı ölçüm değerleri ile intrakranyal basınç arasında doğrusal bir ilişki vardır. Çalışmamızın nihai verileri iskemik inmeli hasta grubunda OSKÇ ölçüm değerlerinin İKB'yi tahmin etmede kullanılabilir olduğunu fakat vaka sonlanımı açısından mortaliteyi tahmin etmede tek başına OSKÇ ölçüm değerlerinin yetersiz kalmakta olduğunu göstermektedir. Optik sinir kılıf çapının bilgisayarlı beyin tomografi görüntülemeleri ile ölçümü invaziv intrakranyal monitörizasyonun kontrendike olduğu, USG gibi alternatif noninvaziv monitörizasyon cihazlarının olmadığı durumlarda intrakranyal basınç artışının tespitinde noninvaziv bir metod olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to assess the possible correlation between optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements on initial brain computerized tomography (CT) images and National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glasgow Coma Scale (GCS) and the relationship with mortality in ischemic stroke patients admitted to Emergency Department. Material and Method: Adult patients aged over 18 years old who were admitted to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Emergency Department between October 2012 and October 2014 and diagnosed as acute ischemic stroke after the assessment in Emergency Department were accepted as the case study group (n=70). Patients meeting the exclusion criteria with clinical appearances beside acute stroke and clinical appearances resembling stroke who were not diagnosed as acute stroke after neurological assessment and neuroradiologic imagings in Emergency Department were accepted as the control group (n=73). Clinical data, demographic data, laboratory data, NIHSS and GCS scores of the patients were recorded retrospectively using Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty-Enlil HIS version 3.0 hospital information management system (HIMS) and radiological measurements were recorded retrospectively using Enlil-PACS radiological imaging system program measuring features. Optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements of the study and control group were made on initial brain CT images taken after the admission to Emergency Service and 3 mm behind the optic disk exit point on each eye as suggested in the current literature. Findings: Total of 143 patients were included to this study. Case group was constituted from 70 patients and the control group from 73. Mean age of the case group (n=70) was 72.1±12.9(32-95), and 51.2% of the patients were female and 48.8% were male. Control group mean age (n=73) was 68.9±10(35-88), 53.7% of the patients were female and 46.3% of the patients were male. There was no statistically significant difference among groups in terms of gender distribution and mean age (p=0.437). The mean initial measured systolic blood pressure was 144.9±27.7 mmHg in the case group and 124.7±21.2 mmHg in the control vii group. Mean diastolic blood pressure was 84.09±17.8 mmHg in the case group and 77.47±13.7 mmHg in the control group. According to these results, a significant difference was determined in terms of the blood pressure measurements of the patients between case group and study group (for systolic bp, p=0.01; for diastolic bp, p=0,01). In the case group, coexisting diseases were HT 56.1%, previous cerebrovascular event 35.6%, DM 30.1%, coronary artery diseases-CAD 21.9%, AF 15.0% and in the control group, they were HT 42.4%, previous cerebrovascular event 13.6%, DM 13.6%, CAD 23.2% and AF 12.3%. The case and control groups were observed having similar comorbidities, however, statistically significant differences were only detected in terms of HT, previous cerebrovascular event and DM risk factors between the case and control groups. The mean duration between the initiation of complaints and the admission to the emergency department was determined as 11.7 hours in our study. The rate of admission to the hospital in the first 3 hours was 35.7% (n=25) in the case group. Mean ONSD values measured on CT were 5.52±0.76 mm for the right eye and 5.79±0.85 mm for the left eye in the case group and 5.04±0.52 mm for the right eye and 4.95±0.58 mm for the left eye in control group. According to these results, a significant difference was determined between right and left eye mean ONSD measurement values in the case and control group patients (for right ONSD, p=0.01; for left ONSD, p=0.01). Mean hospitalization time of the case group patients were 16.1 days and mean duration of stay in intensive care unit was 13.7 days. Mean NIHSS points of the case group was 9 and mean GCS score was 14. There was no significant difference between survivors and non-survivors in the case group in terms of each eye ONSD values (for right ONSD, p=0.84; for left ONSD, p=0.73). 54.3% of the patients were discharged form hospital, 12. 9% of them died, 22.9% of the patients were transfered to another medical center and 8.6% of them were discharged due to patients' own requests. Results: There is a linear relationship between intracranial pressure and optic nerve sheath diameter meaurement values on unenhanced brain computerized tomography images in ischemic stroke patient population. Final data of our study indicate that ONSD measurement values could be used for prediction of intracranial pressure in ischemic stroke patient population but for the prediction of mortality, ONSD measurement values alone stand insufficient. Optic nerve measurement on brain tomography images can be used as an noninvasive method for detection of increased intracranial pressure in cases where invasive intracranial monitorization is contraindicated or alternative non-invasive monitorization devices such as USG are not availible. viii