46-56 bedenler arasındaki bayan tüketicilerin giysi satın almada figür tipleri ve beden numaralarının öneminin incelenmesi
44-56 sizes between women's figure of a consumer to wear when buying the importance of types and physical examination of numbers
- Tez No: 377250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Şişmanlık, Büyük beden, Hazır giyim, Figür tipi, Beden numarası. Haziran 2014 Halide AKKUŞ, Obesity, great body, apparel, figure type, body number, July 2014 Halide AKKUŞ
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma ile; büyük beden bayanların giysi satın alırken vücut tipleri ve beden numaralarının ne derece önemli olduğunu, hangi sorunlarla karşılaştıklarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın evrenini; İstanbul ilinde yaşayan büyük beden ölçülerine sahip bayanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise, İstanbul ilinde yaşayan 20-50 yaş arasındaki büyük bedenli bayanların tesadüfî (random) yöntemle belirlenmiş 170 kadın oluşturmaktadır. Araştırma verileri anket yoluyla elde edilmiştir. Anketin geliştirilmesinde uzman görüşünden ve deneme uygulamalarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere ait sayısal değerler ve yüzdelikler, SPSS 20 yazılımı kullanılarak elektronik ortama aktarılmıştır. Anket sorularına verilen cevapların dağılımı frekans analizi ile verilmiş, çapraz tablolar vasıtasıyla incelenen ilişkiler ki kare analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda; büyük beden bayan tüketicilerin hazır giyim sektöründen almış oldukları gömlek-bluz, pantolon ve elbisede bazı sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Bu sorunların başında büyük bedenli bayanların bedenlerine ve vücut tiplerine uygun giysi bulamamak gelmektedir. Almış oldukları giysilerde sorun yaşanan bölümler incelendiğinde; gömlek -bluzda %80,6 oranla ön beden genişliği, pantolonda %88,8 oranla paça boyunda, elbisede %87,6 oranla göğüs çevresi genişliğinde sorun yaşandığı saptanmıştır. Bu sorunları önlemek için tüketicilerin vücut tipine ve vücut oranlarını yansıtan, tüketicilerin antropometrik yapısına uygun ölçü standartları geliştirilmeli ve hazır giyim sektöründe kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
With this research; When buying clothes large size women body types and what their body is crucial that number, which was conducted extensive research about what they encounter problems. The universe of this study composed of large-bodied womens living in Istanbul. The sampling group in this study consists of 170 large-bodied womens between 20-50 years living in Istanbul, which determined randomly. Research data were collected through a questionnaire. Surveys in the development were utilized by expert opinion and implementation of test methods. Research results related to the data obtained in the numerical values and percentages were transferred to the electronic environment, using SPSS 20 software. The distribution of responses to survey questions given by frequency analysis and cross-examined by means of tables relations were examined by analysis of the square. At the end of the study; Large body of female consumers had some problems were found in shirt-blouses, pants and dresses they have purchased from the garment industry. Among these problems, large-bodied women's bodies and body types comes unable to find suitable clothes. Clothes they had taken part in the problem areas are examined; shirts and blouses compared to 80.6% in the front body width, compared to 88.8% in the pants leg in the neck, chest circumference compared to 87.6% in the width of dress that are experiencing the problem has been identified. To avoid this problem; body type and body proportions of consumers reflects standard anthropometric measurements should be developed according to the structure and should be used in the garment industry.