Aydın ilinde yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde kurşuni küf (Botrytis cinerea) ve külleme (Podosphaera aphanis) hastalığının bulunma oranı ve hastalık şiddeti
Disease incidence and severity of gray mold (Botrytis cinerea) and powdery mildew (Podosphaera aphanis) on some strawberry cultivars grown in aydin province
  1. Tez No: 377310
  2. Yazar: ALİ UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşuni küf, Külleme, Çilek, Botrytis cinerea, Podosphaera aphanis, Strawberry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışma Aydın ilinde yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde Kurşuni küf (Botrytis cinerea) ve külleme (Podosphaera aphanis) hastalığının bulunma oranı ve hastalık şiddetini incelemek amacıyla ele alınmıştır. Bu amaçla Festival, Sabrosa, Sabrina, Elyana, Rubygem, Sweet Charlie, Camarosa, Amiga, 503, Fortuna çeşitlerin de üretici koşullarında 5 masuradan oluşan yüksek tünellerde yürütülmüştür. Sayımlara 7.11.2012 tarihinde başlamış ve 27.05.2013 tarihinde sona ermiştir. Kurşuni küf (Botrytis cinerea) için değerlendirmeler; hasta ve sağlıklı meyve, taç enfeksiyonu sayımları şeklinde yürütülmüştür ve her 10 güne bir işaretli 30 bitkide sayımlar yapılmıştır. Sayımlarda elde edilen veriler doğrultusunda (%) bulaşıklık oranı verilmiştir. Ayrıca Invıtro koşullarında Botrytis cinerea'nın esas önemli sorun olduğu meyvelerdeki durumu değerlendirmek amacıyla da ele alınan çeşitlerin meyvelerinin üzerinde çeşitlerin hastalığa karşı reaksiyonları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Külleme hastalığında da işaretli 30 bitkide külleme belirtisi gösterenler kaydedilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirilerek ve hastalıktan en az etkilenen çilek çeşidi/çeşitlerinin % bulaşıklık oranı verilmiştir. Kurşuni küf (Botrytis cinerea) hastalığının en çok görülen çeşitleri sırasıyla Sabrosa, Camarosa ve Festival olup en az görülen çeşit olarak da 503 ve Fortuna çeşitleri olarak belirlenmiştir. Kurşuni küf (Botrytis cinerea), çilek meyve enfeksiyonları değerlendirildiğinde Sabrosa ile Camarosa hastalığın en fazla görüldüğü çeşitleri olmuştur bu çeşitleri Elyana ve Festival çeşitleri takip etmiştir. Hastalığın en az görüldüğü çeşit ise Amiga çeşidi olmuştur. Külleme hastalığı Sabrina, Festival, Amiga, Rubygem çeşitlerinde diğer çeşitlere göre daha fazla hastalık görülmüştür. Bu hastalığa en az yakalanan çeşit ise sırasıyla Sabrosa ve Sweet Charlie olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it was discussed the problem of the severity of disease and availability rate of Botrytis cinerea and Podosphaera aphanis on some strawberry species that were grown in Aydın province. For that purpose the study was carried out on Festival, Sabrosa, Sabrina, Elyana, Rubygem, Sweet Charlie, Camarosa, Amiga, 503, Fortuna types within high tunnels that were formed 5 spouts in grower conditions. It was started to the countings on 07.11.202 and they were ended on 27.05.2013. For The Botrytis cinerea the evaluations werecarried out as and in the form of the sick and healty fruit And countings of Corolla infections and at every 10 days there were done the countings on 30 marked plants. In the direction of the datas(parameters) that were taken in the countings (%) septicity rate was given. Additionally, in Invitro conditions Botrytis cinerea is the main important problem and it was tried to evaluate the reactions of fruit types that were taken on the fruits against to the illness on purpose of evaluation in the fruits. In the Podosphaera aphanis illness, in the marked 30 plants, the ones that shows Podosphaera aphanis symptom were recorded. The findings that were acquired were evaluated and % septicity rate of the least effected strawberry kind/kinds from the illness were given. The most seen types of Botrytis cinerea illness are in order of Sabrosa, Camarosa and Festival and the least seen kinds are 503 and Fortuna. The Botrytis cinerea was evaluated on strawberry fruit infections Sabrosa and Camarosa are the types that were the most seen of the illness and Elyana and Festival types were followed them. The least seen kind of the illness is Amiga type. The Podosphaera aphanis was seen on Sabrina, Festival, Amiga, Rubygem kinds the most according to the other types. The type that was seen this illness is in order of Sabrosa and Sweet Charlie.