Diyarbakır Mar Petyum keldani kilisesi restorasyon önerisi
Church of Diyarbakir Mar Petya chaldean restoration proposa
- Tez No: 377389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA MERAL HALİFEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mar Petyum, Keldani, Diyarbakır, Kilise, Restorasyon, Mar Petya, Chaldean, Diyarbakır, Church, Restoration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma Diyarbakır sur içinde yer alan Mar Petyum Keldani Kilisesi restorasyon önerisini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı yapının gelecek nesillere iletilebilmesi için bugünkü durumunun belgelenmesi ve restorasyon önerisinin hazırlanmasıdır. Çalışma kapsamında Diyarbakır Suriçi bölgesi, anıtsal yapıları ve mevcut tüm kiliselerin durumu incelenmiş, Mar Petyum Keldani Kilisesi ile karşılaştırmalı çalışma yapılarak yapının özgün durumu hakkında araştırma yapılmıştır. Mar Petyum Keldani Kilisesi'nin tarihçesi, mimari özellikleri, konumu, malzeme ve yapım teknikleri incelenmiştir. Mevcut durumuyla rölövesi alınarak, hasar analizleri çıkarılmıştır. Yapının bozulma türleri ve nedenleri ayrıntılı biçimde araştırılmıştır. Yapıdan edilen bilgiler, yazılı, çizili, görsel ve sözlü kaynaklar, eski fotoğraflar ve diğer Diyarbakır Kiliseleriyle yapılan karşılaştırmalı çalışmalar sonucunda restitüsyon projesi ve analizleri hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalardan elde edilen verilerle birlikte yapının işlev ve gereksinimi doğrultusunda restorasyon projesi ve analizleri hazırlanmıştır. Özellikle büyük oranda tahrip olan konut bölümü için, yapının korunarak yaşatılması ve özgün işlevini sürdürebilmesi amaçlanarak, işlev ve koruma önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study takes as a goal to offer about the restoration proposal of Mar Petyum Chaldean Church which is located in Diyarbakır Walls. The purpose of the study is to documentation of the structure of the current stiation and the preparation of restoration recommendations to be transfered to future generations. In the scope of the work, it was examined city walls area, monumental structures and examined the current status of all churches. The Church of Mar Petyyum Chaldean is obtained information about its original case of the structure and comparated with other churches. The history, architecture property, location, materials and construction techniques of Church of Mar Petyyum Chaldean's are investigated. With a survey of the current situation, the damage analysis has been obtained. Types of causes deterioration of the structure have been investigated in the detail. The information obtained from the building written, drawn, visual and oral sources, old photographs and the comparative studies other Churches of Diyarbakir, the restitution project and analysis are prepared. Together with the data obtained from studies of the building, restoration projects and analysis are prepared. According to the building for conservation and function properies of the destroyed traditional house are presented for maintining and preserving the originalstructure of the building.