40,5 kwp kurulu güçteki fotovoltaik güç sisteminin binaya katkısının incelenmesi
An investigation of the cover ratio of a building integrated photovoltaic power plant with 40.5 kwp installed power
- Tez No: 377402
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜŞTÜ EKE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Enerji, Energy
 - Anahtar Kelimeler: PV güç sistemleri, güneş enerjisi, BIPV sistem, karşılama oranı, PV power plant, solar energy, BIPV system, cover ratio
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi S bloğundaki 40,39 kWp kurulu güce sahip binaya entegre fotovoltaik (BIPV) sistemin bir yıllık performansı incelenmiştir. Binadaki yüklerde ihtiyaç duyulan güç ve kullanılan enerji ile BIPV sistem tarafından üretilen güç ve enerji değerleri karşılaştırılmıştır. Güç ve enerjinin BIPV sistem tarafından karşılanma oranları belirlenmiştir. BIPV sistemin bulunduğu bina güneyden 30º doğuya doğru yönelmiş olmasından dolayı fotovoltaik (PV) sistemlerle kaplı alana gelen güneş enerjisi hesaplanmıştır. PV modüllerin yönü ve PV modüllerin eğim açılarından dolayı Ekim ayında en yüksek güç ve enerji üretim değerleri gerçekleşmiştir. Ekim ayında hafta içinde BIPV sistemin binada ihtiyaç duyulan anlık gücü karşılama oranı %75'e ve hafta sonu günlerinde %250'ye ulaşmasına rağmen binanın enerji talebini karşılama oranı ise hafta içinde %25 ve hafta sonunda ise %45 olarak gerçekleştiği hesaplanmıştır. Kış aylarında enerji talebinde artış olurken; BIPV sistemin enerji üretimi az olduğu için BIPV sistemin binanın enerji talebini karşılama oranında azalmalar meydana gelmiştir. Ölçümlerin gerçekleştirildiği 2013 Temmuz-2014 Haziran arasındaki bir yıllık süreçte BIPV sistem tarafından 31,73 MWh elektrik enerjisi üretilmiştir ve bu değer binadaki yükler tarafından ihtiyaç duyulan enerjinin %19'una karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, an annual performance of building integrated photovoltaic BIPV system was investigated on the S Blocks of Education Faculty at Muğla Sıtkı Koçman University with 40.39 kWp installed power. Power and electricity demand of the loads in the building was compared with the BIPV system's production. Power and electricity cover ratios of the BIPV system are also determined. Incident solar energy on photovoltaic (PV) covered area was calculated because of the orientation of the building 30º from south to east. The highest power and electricity production of BIPV system is obtained in October due to the orientation and slope of PV modules. Although power cover ratio for weekday and weekend averages at October exceeds 75% and 250%, it is calculated that electricity cover ratio decreases to 25% and 45%, respectively. Electricity cover ratio decreases because of the decrease in BIPV electricity production against the increase in electricity demand in winter. Annual electricity production of the BIPV system is measured and calculated as 31.73 MWh for the 12 months period between July 2013 and June 2014 and the calculations show that BIPV electricity production cover 19% of electricity demand of the building.