Ultrasonik yöntem kullanılarak elde edilen bitki boyalarının fungus etkilerine karşı koruyuculuğu ve antimikrobiyel aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antimicrobial activity and protectiveness againts fungus effect of natural colorants produced with the ultrasonic assisted method
- Tez No: 377403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik yöntem, Doğal boya, Çürüklük mantarı, Antimikrobiyel, Postia placenta, Tramates versicolor, Ultrasonic method, Natural dyes, Fungi, Antimicrobial, Postia placenta, Tramates versicolor
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; ultrasonik yöntem kullanılarak bitkilerden elde edilen ve ahşap malzemeye uygulanan boyaların, fungus etkilerine tepkisini belirlemek ve antimikrobiyel aktivite özelliklerini belirlemektir. Çalışmada doğal boya kaynağı olarak şeftali yaprağı (Prunus persica) ve doğal indigo (İndigofera) kullanılmıştır. Doğal boyaların mordanlanmasında bakır sülfat (CuSO45H2O), alüminyum sülfat ((Al2(SO4)318H2O)) ve üzüm sirkesi kullanılmıştır. Ahşap örnekleri doğu kayını (Fagus orientalis L.) ve sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunlarından hazırlanmıştır. Fungus etkilerinin belirlenmesi için doğal boyalar ile boyanan deney örnekleri TS 5563 EN 113, (1996), standardna göre çürüklük mantarları ortamına bırakılmış, ağırlık kayıpları belirlenmiş ve bu kayıplar üzerinden ekstraktların koruyuculuğu değerlendirilmiştir. Ekstraktların antimikrobiyel aktiviteleri bakteriler için disk difüzyon metodu ve funguslar için agar dilusyon metodu yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuç olarak bakır sülfat mordanlı doğal indigo bitkisinin doğu kayını odunu ile yapılan uygulamaları beyaz çürüklük (Tramates versicolor) mantarı etkisinde en az ağırlık kaybını vermiştir. Deneylerde kullanılan boya bitkilerinin bakır sülfat mordanı ile çözeltilerinin antimikrobiyel aktiviteleri önlediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the antifungal and antimicrobial properties of peach leaf (Prunus persica) and natural indigo (Indigofera) extract when used as an environmentally friendly wood preservative. Plant dyestuff was extracted from the peach leaf (Prunus persica) and natural indigo (Indigofera) by using an ultrasonic assisted method and then applied to Turkish oriental beech and Scots pine wood b|ocks with the immersion (classic) and immersion + ultrasonic assisted methods. For mordants, aluminum sulfate, copper sulfate, and vinegar were used. ln order to compare the performances of the natural paints, a synthetic dye was used. The abilities of the extracts to suppress attack by brown rot (Postia placenta) and white rot (Trametes verslcolor) were investigated, Treated blocks were exposed to P. placenta and T. versicolor attacks for 16 weeks according to the TS 5563-EN 113 method. Antimicrobial activity of the extracts was determined with the agar dilution method by using the disk diffusion method for bacteria. Results showed that the mordant mixes were considerably more resistant to fungal decay compared to their untreated and synthetic counterparts. ln general, control (non-mordant) and vinegar mixtures showed good performance against brown and white rot fungi. Copper mixes showed better antimicrobial activity against all types of microorganisms, ln conclusion, it was found that peach leaf (Prunus persica) and natural indigo (Indigofera) extracts with mordant mixes could be used as wood preservatives.