Programlanabilir lojik kontrol (PLC) ile güneşi izleyen sistemin bir fotovoltaik modüle uygulanması
Tracking system with programmable logic controller (PLC) and its application to a photovoltaic module
- Tez No: 377401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜŞTÜ EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş izleme, PLC, LOGO, Solar tracking, PLC, LOGO
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, güneş izleme sistemleri ve çeşitleri incelenerek güneşin astronomik koordinatına dayalı farklı PLC programları geliştirilmiştir. Güneş izleme sisteminin kontrolü PLC LOGO! cihazı ile sağlanmıştır. Güneş izlemesi için tasarlanan yüzeyin hareketi 2 adet lineer motor ile gerçekleştirilmiştir. İnce film bir fotovoltaik modül tasarlanan sistem üzerine yerleştirilmiştir. Uygulamanın yapıldığı sahada tamamen güneye bakacak şekilde, sabit eğimde ve güneş izleme sistemi üzerindeki ile özdeş fotovoltaik modül kullanılmıştır. Kesintisiz olarak ölçülen akım, gerilim ve yüzeylerdeki güneş ışınım değerleri kullanılarak üretilen enerjilerin karşılaştırılması yapılmıştır. Geliştirilen yazılımla 4 ve 8 dakikalık farklı güneş izleme aralıkları kullanılarak fotovoltaik modüllerde üretilebilecek DC enerji hesaplanmıştır. İzleme aralığı azaltıldığında günlere göre değişmekle birlikte 4 dakikalık izleme aralığında %1-3 oranında daha fazla enerji üretildiği gösterilmiştir. Güneş izleme sistemiyle, 30° sabit eğimdeki güneye bakan fotovoltaik modüle göre tek eksenli izlemede yaklaşık %41, çift eksenli izlemede ise yaklaşık %46 daha fazla elektrik enerjisi üretildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, solar tracking system types are investigated and several PLC programmes are developed using the astronomical coordinates of the sun. Solar tracking system is controlled with PLC LOGO!. The motion of the surface of the solar tracking system is evaluated with 2 linear motors. A thin film photovoltaic module is fixed on the developed solar tracking surface. An identical thin film photovoltaic module with a south oriented fixed tilt angle is installed on the application site. Generated electricity is calculated and compared using the continuously measured current, voltage and plane of array irradiation. DC electricity values of photovoltaic modules are calculated for 4 and 8 minutes different solar tracking intervals. It is found that 1-3% more electricity is generated for 4 minute interval with narrower tracking intervals. It is calculated that 41% more electricity is generated with a one axis solar tracking system and 46% more electricity is generated with a dual axis solar tracking system against to a south oriented 30° tilt fixed photovoltaic module.