Analysis and implementation of prediction models for the design of fixed terrestrial point-to-point systems
Sabit karasal noktadan-noktaya sistemlerinin tasarımı için tahmin modellerinin analizi ve uygulanması
- Tez No: 377435
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, sabit karasal noktadan-noktaya sistemlerin tasarımı icin yayılım tahmin modellerinin link analizi ve uygulanması amaçlanmıştır. Literatürdeki farklı yayılım modellerinin simülasyon çalışması olarak incelenmesi ve karşılaştırması yapılmıştır. Detaylı olarak, ITU-R P.530 modeli analiz edilmiştir. NATO Band 3+ (1350-2690 MHz) ve 4 (4400-5000 MHz) frekans bandında çalışan karasal mikrodalga radyo LOS/NLOS (Gorüş çizgisinin üstünde/altında) linkleri icin yayılım mekanizmalarının en kötü aydaki link kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kama kırınım kaybında, Bullington modeli hesabının LOS arazi için genişletilmesi ve arazi hat profi lindeki yansıma noktalarının bulunması geliştirilmiştir. TX (verici) ve RX (alıcı) istasyonların koordinat bilgileri, radyo linkin TX ve RX istasyonlar arasındaki mesafesi, frekans, TX ve RX antenlerin yerden yukseklikleri ve kazançları, polarizasyon tipi, radyo kırılma indisi, zaman yüzdesi, hedef SNR (sinyal gürültü oranı), bant genişliği, sayısal arazi yükseklik haritası ve iklimsel veriler gibi yayılım parametreleri kullanılarak çeşitli karasal mikrodalga LOS/NLOS radyo linkler için analizler edilmiştir. LOS/NLOS mikrodalga radyo linklerinde sönümlenme kesintisini hesaplamak için yerden yansımanın etkisi ile alıcıdaki güç seviyesinin hesaplanması geliştirilmiştir. Yağmur ve atmosferik gazlardan kaynaklanan zayıflama, yansımadan kaynaklanan çok yollu sönümlenmenin etkisi ve kama kırınım kaybı dikkate alınarak alıcıdaki güç seviyesi hesaplanmıştır. Link analizi uygulanmasının doğrulanması, örnek mikrodalga LOS/NLOS radyo linklerinde ticari ATDI ICS telecom yazılımı ve literatürde yer alan ölçüm verileri ile kıyaslanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, propagation link analysis and implementation of prediction models for the design of fi xed terrestrial point-to-point systems are aimed. Di fferent propagation models in the literature are examined as case studies and comparisons are made. Rec. ITU-R P.530 Model is analyzed in detail. The worst month link availability is investigated for terrestrial microwave LOS/NLOS radio links operating in NATO Band 3+ (1350-2690 MHz) and NATO Band 4 (4400-5000 MHz) frequency bands. The calculation of Bullington model of di ffraction loss is extended for LOS path case and determination of reflection points on the terrain pro file is improved. Several terrestrial microwave LOS/NLOS radio links are analyzed using the propagation parameters such as TX (transmitter) and RX (receiver) station coordinates, path length, frequency, antenna heights above ground level, antenna gains, polarization, radio refractivity gradient, time percentage, target SNR (Signal to Noise Ratio), bandwidth, digital terrain elevation and climate data. The calculation of the received power with the e ffect of the ground reflection is developed to calculate the fade margin in the de fined microwave LOS/NLOS radio links. Received power is calculated by taking into consideration the attenuation due to rain and atmospheric gases, di ffraction loss and the e ffect of multipath fading due to reflection. The validity of the implementation of link analysis is justi fied by comparison with the commercial ATDI ICS telecom software and the measurement data existing in the literature over sample microwave LOS/NLOS radio links.
Benzer Tezler
- Development of a comprehensive simulation software for spacecraft missions
Uzay aracı görevleri için kapsamlı bir simülasyon yazılımı geliştirilmesi
EMİRHAN ESER GÜL
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Savunma ve Savunma Teknolojileriİstanbul Teknik ÜniversitesiSavunma Teknolojileri Bilim Dalı
PROF. DR. ALİM RÜSTEM ASLAN
- Dört coğrafi yön ve açı için güneş ışınımı tahmin modeli geliştirilmesi
Development of a solar radiation prediction model for four geographical directions and angles
HÜSEYİN KAYHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
EnerjiManisa Celal Bayar ÜniversitesiFen Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR SOLMAZ
- Performance of laminated glass subjected to blast and impact loading
Patlama ve darbe yüklemesine maruz kalan lamine camın yapısal performansı
MOHELDEEN HEJAZI
Doktora
İngilizce
2024
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ SARI
- Sirkülasyon pompası uygulamalarında kalıcı mıknatıslı senkron motorun vektör kontrolü ve EEI optimizasyonu
Vector control of pmsm in circulation pump application and an adaptive approach for EEI optimization
MUTULLAH EŞER
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiTOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. COŞKU KASNAKOĞLU
- Çimento endüstrisinde harmanlama prosesinin öz uyarlamalı kontrolü
Başlık çevirisi yok
ŞERMİN KARAHASANOĞLU