Güney marmara sulu koşullarında yetiştirilen mısırda çiftlik gübresi kullanımının etkilerinin belirlenmesi
Determination the effects of manure on maize grown under irrigated conditions of south marmara
  1. Tez No: 377513
  2. Yazar: NAZLI İDİL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Fermantasyon atığı, Çiftlik gübresi, Konvansiyonel, Maize, Digestate, Manure, Conventional
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma toprağa çiftlik gübresi verilmesinin mısırda verim ve verim unsurlarına etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme, Gönen Kazancı Bağları mevkiinde 2013 yılı yazlık ana ürün yetiştirme sezonunda tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada her bir parsel 10 m uzunluğunda 8 ekim sırasından oluşmuştur. Denemede kontrol ile birlikte altı uygulama (biyogaz fermantasyon atığı, biyogaz fermantasyon atığı+konvansiyonel, çiftlik gübresi, çiftlik gübresi+konvansiyonel, konvansiyonel) yer almıştır. Mısırda en yüksek yeşil ot, kuru madde ve tane verimi değerleri biyogaz fermantasyon atığı+konvansiyonel uygulamasından elde edilmiştir. Humik asit yönünden zengin olan çiftlik gübresi ve biyogaz fermantasyon atığı uygulamaları, toprağın yapısını iyileştirmiş, sonuçta verim ve kalite özelliklerinde artış sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of manure applications in corn yield and yield components. The experimental design was completely randomized plots with four replications, carried out at Gönen-Kazancı vineyard location in the main crop season of 2013. Plots included eight 10 m rows. In the experiment, six treatments were used along with the control (biogas digestate, digestate+conventional, manure, manure+conventional, conventional). The highest green herbage yield, grain yield, and dry matter yield values were obtained from biogas digestate and conventional applications. Humic acid-rich digestate of farmyard manure and waste applications improved the soil structure, resulting increases in yield and quality characteristics.