Ferhat Şirin (Gramer inceleme-metin-transkripsiyon)
Ferhat Şirin (Study-text-transcription)
  1. Tez No: 377579
  2. Yazar: AILIAIKEBAN (ALİEKBER) AIERKEN (ERKİN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL SERTKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur, Uygur Türkçesi, Ses bilgisi, Şekil bilgisi, Uyghur, Uyghur Turkish, voice information, shape information
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
?Ferhat Şirin, Gramer İnceleme, Metin, Transkripsiyon? isimli çalışma Giriş, Gramer İnceleme, Sonuç, Metin ve Transkripsiyon olmak üzere dört kısımdan oluşmaktadır.Giriş bölümünde, Uygur adı, Uygur Türklerinin tarihi, Uygur Özerk Bölgesi, Uygur Türklerinin nüfusu, Uygur Türkçesi, Uygur Türklerinin Edebiyatı hakkında bilgi verilmiştir.Gramer İnceleme bölümünde, Uygur Türkçesinin gramer özellikleri yer almaktadır. ?Ferhat Şirin? adlı eserin dil özellikleri metinden örneklerle Türkiye Türkçesiyle karşılaştırılarak tespit edilmiştir.Sonuç bölümünde, ?Ferhat Şirin? adlı eserin incelenmesi sonucu ortaya çıkan neticeler verilmektedir.Metin bölümünde Molla Sıdık Yarkendî'nin ?Ferhat Şirin? adlı eserinin asıl metni verilmiş ve Yeni Uygur alfabesindeki asıl metinden Lâtin asıllı Türk Transkripsiyon alfabesine çevrilmiştir. Eserde, Hotan prensi Ferhat ile Ermeni prensesi Şirin arasındaki aşk hikâyesi çok güzel bir edebi dille anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study called ? `Ferhat Şirin?, Study, Text, Transcription? is formed from four section which are introduction, study, consequence, text and transcription.At the introduction section, the information was given about the name of Uyghur, the history of Uyghur, Uyghur Autonomous Regions, the population of Uyghur Turks, Uyghur Turkish, the literature of Uyghur Turks.At the study section, the grammar features of Uyghur Turkish takes part. The language features of the work called ?Ferhat Şirin? was determined comparing to Turkey Turkish with the examples from the text.At the consequence section, the result of that investigation of the work of ?Ferhat Şirin?.At the text section, the work called ?Ferhat Şirin? of Molla Sıdık Yarkendî was translated from New Uyghur alphabet into the Latin origin Turkish transcription alphabet. At the work, it was mentioned about the love story of Hotan prince Ferhat and Armenian princess Şirin.