Mahremî, Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis (Giriş-inceleme-metin-günümüz Türkçesine aktarma-sözlük)
Mahremî, Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis (Introduction-examine-text-translation to daily Turkish-dictionary)
  1. Tez No: 377580
  2. Yazar: SAHRE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emir Hüseynî, Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis, Tatavlalı Mahremî, Türkî-i Basit, Osmanlı Türkçesi Grameri, Osmanlı Edebiyatı, 16. yüzyıl, Emir Hüseynî, Translation of Tarabü'l-Mecâlis, Tatavlalı Mahremî, Türkî-i Basit, Ottoman Grammer, Ottoman Literature, 16th century
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 780
Özet
M. Fuad Köprülü'nün“Milli Edebiyatın İlk Mübeşşirleri”adlı makalesinde ilk olarak söz konusu ettiği ve tanımladığı Türkî-i Basit hareketinin ilk temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Tatavlalı Mahremî'nin Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis adlı bu eserinin incelemesindeki öncelikli amaç; eseri ilim dünyasına tanıtmak ve literatüre kazandırmaktır. Çalışmamızın ikinci amacı ise bu eserin, yeniden sorgulanmaya başlayan Türki-i Basit hareketini destekleyip desteklemeyeceğini tespit etmektir. Çalışmamızın ilk aşamasında eserin müellifi Emir Hüseynî'nin hayatı ve eserlerinden bahsedildikten sonra eserin mütercimi olan Mahremî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve buna bağlı olarak Türkî-i Basit anlayışına değinilmiştir. İkinci aşamada metnin tespit edilen üç nüshası üzerinden edisyon kritik yapılıp saglam bir metin kurulmaya çalısılmış ve metin günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Son aşamada metnin Osmanlı Türkçesi gramer incelemesi yapıldıktan sonra dizinli ve örnekli sözlüğü hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of examining Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis is to introduce this book to the world of scholars and redound to the literature. Terceme-i Tarabü'l-Mecâlis is written by Tatavlalı Mahremî who is admitted as one of the first representatives of Türkî-i Basit Movement that is firstly mentioned and defined in the“Milli Edebiyatın İlk Mübeşşirleri”named article of M. Fuad Köprülü. The second aim of this study is to find out if Tarabü'l-Mecâlis supports Türkî-i Basit movement or not. In the first process of our study; the life of Mahremî, the interpreter of the book, his literary character and his works have been touched on right after the life and the works of Emir Hüseynî who is the author of this book has been mentioned. Depending on this, understanding of Türkî-i Basit has been referred. In the second process, a strong text was built by making edition critique through the three detected copies of the text and it is translated to our daily Turkish. In the last process of our study, an indexed dictionary with samples was prepared by scrutinizing the Ottoman grammer of the text.